Ministar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podataka | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podataka

Vlada RH nastavlja ulaganja u Hrvatsku vojsku, svjesna kako se sigurnost građana u svakom trenutku mora moći zaštititi, poručio je ministar Banožić

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na konferenciji povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka “Službenik za zaštitu podataka-posao budućnosti”, u petak 27. siječnja 2023. u Zagrebu.

Sudionici konferencije poslali su poruku važnosti daljnjeg ulaganja i unaprjeđivanja sustava zaštite osobnih podataka te se složili kako će upravo za ovu temu biti sve veći interes javnosti.

Ovom prilikom Ministar Banožić je rekao kako je razmjena znanja, iskustava i mišljenja stručnjaka i službenika iz javnog, financijskog i IT sektora najveća vrijednost ove GDPR konferencije “Službenik za zaštitu podataka – posao budućnosti”.

“Zaštita osobnih podataka postala je jedna od glavnih tema u Europskoj uniji te su građani Europske unije, pa tako i Republike Hrvatske, više nego ikad svjesni činjenice da su zaštita osobnih podataka i privatnost temeljna ljudska prava koja moraju biti apsolutno zaštićena. Upravo zato bih, posebno u kontekstu globalnih trendova, istaknuo digitalne trendove koji od nas zahtijevaju daljnja ulaganja u kibernetičku sigurnost”, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo kako su Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske prepoznale važnost posjedovanja sposobnosti obrane od kibernetičkih napada i to kroz ustrojeno Zapovjedništvo za kibernetički prostor. Hrvatska vojska svojim djelovanjem pokazuje kako kontinuirano radi na unapređenju svojih resursa za obranu države te kako je svjesna prijetnji koje mogu ugroziti državni cyber prostor.

“Mogu reći kako sam kao ministar posebno ponosan na rad i djelovanje ove tehnološki najnaprednije postrojbe Hrvatske vojske, postrojbe koja nosi grb koji povezuje tradiciju postrojbi veze iz Domovinskog rata s digitalnom sadašnjosti i budućnosti Oružanih snaga RH. S ciljem što boljeg razumijevanja naravi prijetnji koje dolaze iz cyber prostora, Hrvatska vojska, između ostalog, sudjeluje u najvećoj i najpoznatijoj NATO vježbi u području kibernetičke obrane pod nazivom “Cyber Coalition”. Također, sudjelujemo i u projektu Europske unije PESCO Cyber rapid response te u suradnji s partnerima iz SAD-a, organiziramo simpozij kibernetičke sigurnosti s radionicom na kojoj uz predstavnike Oružanih snaga, sudjeluje i akademska zajednica”, naglasio je ministar.

“Upravo zato Vlada Republike Hrvatske nastavit će daljnja ulaganja u razvijanje sposobnosti Hrvatske vojske, svjesna kako se sigurnost naših građana u svakom trenutku mora moći zaštititi”, zaključio je ministar Banožić.

Konferenciji je nazočio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Mažar, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj Milaim Fetai i drugi uzvanici.

Europski nadzornik za zaštitu podataka Wojciech Wiewiórowski obratio se sudionicima konferencije uživo putem video veze.

Ministar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podatakaMinistar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podatakaMinistar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podatakaMinistar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podatakaMinistar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podatakaMinistar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podatakaMinistar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podatakaMinistar Banožić na konferenciji o zaštiti osobnih podataka