Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džep | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džep

Ministar obrane kazao je kako je ova obljetnica prilika za izražavanjem potpore sudjelovanju hrvatskih branitelja u svim sferama društvenog života

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvima Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH nazočio je svečanom obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep u četvrtak, 9. rujna 2021. godine u Gospiću.

Svečanost je započela misnim slavljem za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gospiću. Također, vijenci su položeni i u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi u Gospiću te kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši.

Uz ministra obrane s izaslanstvima, svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anita Pocrnić-Radošević, izaslanica ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Prisjetivši se žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji, ministar Banožić kazao je kako je ovaj događaj prilika za izraziti potporu sudjelovanju hrvatskih branitelja u svim sferama društvenog života.

“I dan danas ste aktivni na mnogim poljima što i sam mogu posvjedočiti unutar Ministarstva obrane gdje pokazujete svoj interes za modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. U istome sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske. Naši odnosi i komunikacija su izvrsni i vjerujem kako će se isto nastaviti i dalje”, rekao je Banožić i dodao kako vojno-redarstvena operacija Medački džep dokazuje svu zahtjevnost i težinu oslobađanja okupiranih područja.

“S jasno završenom operacijom dali ste snagu svim ostalim hrvatskim braniteljima u drugim okupiranim dijelovima Hrvatske da imaju nadu kako će se i kod njih ta priča jasno završiti. Pokazali ste da je naša vojska formirana i snažna unatoč brojnijem neprijatelju. Upravo je u tim trenucima trebalo pronaći volju i hrabrost da se pribavi sve ono što je služilo za obranu naših domova”, ističe Banožić i naglašava važnost promicanja istine o Domovinskom ratu među mladim generacijama.

“Domovinski rat nikada ne smije biti podloga za politička djelovanja ili rasprave”, zaključuje ministar obrane.

Admiral Hranj u svom je obraćanju zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Medački džep i istaknuo kako je naša zadaća trajno očuvanje uspomene na teška ratna vremena i žrtvu hrvatskih branitelja.

“Ova operacija je primjer uspješno izvedene, besprijekorno vođene operacije koja je ostvarila sve svoje postavljene zadaće i ostat će zabilježena kao vrlo važna operacija u povijesti hrvatskog naroda i države. Ona je potvrdila da Hrvatska vojska izrasta u moćnu organizaciju, sposobnu i spremnu za izvršenje zadaća koje su pred njom stajale”, poruka je načelnika GS OSRH.

Sudionik VRO Medački džep, umirovljeni brigadir Miodrag Hećimović u ovoj prigodi prisjetio se tijeka vojno-redarstvene operacije Medački džep i kazao kako je cijela operacija zbog načina planiranja i izvođenja te hrabrosti i odlučnosti samih sudionika, bila nezaustavljiva.

“Danas s ovoga mjesta sve skupa pozivam na zajedništvo. Da se više uvažavamo i puno više razgovaramo, da zajedno izgradimo bolju, pravedniju i prosperitetniju državu i društvo za naše mlade, da žrtva ne bi bila uzalud nego kao što sjaji naša pobjeda i Domovinski rat, tako da sjaji i kompletna država”, poručuje Hećimović.

Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džepMinistar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice VRO Medački džep