Ministar Banožić nazočio predstavljanju hrvatskog inovativnog robotskog sustava za ekstremne uvjete u sigurnosti i obrani tvrtke DOK-ING | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-ING

Hrvatska obrambena industrija i Hrvatska vojska usko su povezane i međusobno se nadograđuju. Bez jake obrambene industrije neće biti niti jake Hrvatske vojske, istaknuo je ministar obrane

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić nazočio je u utorak, 29. lipnja 2021. godine svečanom predstavljanju hrvatskog inovativnog robotskog sustava za ekstremne uvjete u sigurnosti i obrani tvrtke DOK-ING.

Riječ je o završnom predstavljanju projekta iz područja istraživanja i razvoja inovacija sufinanciranog sredstvima iz Strukturnih i investicijskih fondova Europske unije.

Uz ministra Banožića, predstavljanju su nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora DOK-ING Vjekoslav Majetić, predsjednik uprave HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatskog sabora Marko Pavić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, član uprave HAMAG BICRO Ante-Janko Bobetko, predstavnik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambenih industrija Goran Basarac i drugi.

Tom prigodom, ministar obrane je istaknuo kako je ovo važan dan za hrvatsku obrambenu industriju jer je riječ o inovativnom i naprednom sustavu koji u oružanim snagama može imati višenamjensku primjenu. „Hrvatska obrambena industrija i Hrvatska vojska usko su povezane i međusobno se nadograđuju. Bez jake obrambene industrije neće biti niti jake Hrvatske vojske! Ovi robotski sustavi dizajnirani su upravo da zamjene vojnike na najrizičnijim zadaćama kao što su zadaće nuklearno, biološke i kemijske prirode, zatim inženjerijske zadaće od kojih ću naglasiti identifikaciju i neutralizaciju eksplozivnih naprava te zadaće potpore borbenom djelovanju“, rekao je ministar Banožić.

Ministar je također istaknuo i važnost Europskog obrambenog fonda kao i mogućnosti suradnje s članicama Europske unije. „Kao članica Europske unije, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane aktivno sudjeluju u razvoju europskih obrambenih inicijativa poput Stalne strukturirane suradnje (PESCO). Tvrtka DOK-ING s ovim robotskim sustavom s nuklearno, kemijski i biološkim modulom sudjeluje u PESCO projektu uspostave sustava „Nadzora kemijskih, bioloških i nuklearnih prijetnji kao usluge“. Projekt je operativno zaživio početkom ove godine, a DOK-ING je ujedno i prva hrvatska tvrtka koja sudjeluje u ovom projektu“, istaknuo je Banožić i pozvao i sve ostale tvrtke da se uključe u PESCO projekte.

Osnivač i predsjednik Nadzornog odbora DOK-ING Vjekoslav Majetić je kazao kako mu je čast predstaviti današnji projekt koji je razvijen upravo iz europskih strukturnih financijskih fondova. “U našem radu pronašli smo motiv u zaštiti naše domovine i sigurnosti svih njezinih građana. U zadnjih 30 godina proces poslovanja nam se izrazito promijenio, tehnološki napredak omogućio nam je odgovor na aktualne sigurnosne izazove i uvijek ćemo tražiti najbolja rješenja kako bi zaštitili svaki ljudski život. Razvijali smo ovaj robotski sustav tri godine i čast nam je što je sada dio DOK-ING obitelji”, istaknuo je Majetić.

Predsjednik uprave HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec istaknuo je kako mu je drago što su brojni DOK-ING-ovi projekti bili prilika za otvaranje novih radnih mjesta. “Čestitke DOK-ING-u na uspješno okončanom projektu, vjerujem u njegov uspjeh i radujem se nekim novim izazovima i investicijama”, rekao je Vrbanec.

Ministar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-INGMinistar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-INGMinistar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-INGMinistar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-INGMinistar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-INGMinistar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-INGMinistar Banožić na predstavljanju inovativnog robotskog sustava tvrtke DOK-ING