Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima nazočio je u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATO na Fakultetu političkih znanosti | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATO

Pred stotinjak okupljenih studenata na Fakultetu političkih znanosti ministar je govorio o izazovima s kojima se NATO suočava te njegovoj važnosti za HV

Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima nazočio je u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATO na Fakultetu političkih znanosti.

Predstavljaju kampanje nazočio je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Ministri i pravobraniteljica pred okupljenim studentima Fakulteta političkih znanosti govorili su o važnosti članstva Republike Hrvatske u NATO-u, ulozi NATO-a u razvoju ne samo obrambenih sposobnosti država članica, već i njegovom doprinosu razvoja društva općenito.

U svom obraćanju studentima, ministar obrane zahvalio im je na dolasku i interesu za predstavljanje nacionalnog segmenta kampanje We Are NATO te im zaželio uspješan i produktivan akademski put.

“Razvijajte se u svim smjerovima, a obzirom kako ste odabrali jedan društveni smjer vjerujem kako ćemo se sigurno još susretati. Upravo zato razmislite i o usmjeravanju svog akademskog interesa prema obrambenim temama, kao i o kasnijem uključivanju u rad obrambenih institucija Republike Hrvatske. Isto tako, vrijedi spomenuti da su i vama, ali i svim hrvatskim građanima otvorene mogućnosti zaposlenja u institucijama NATO saveza, radi se o izazovnim poslovima i želio bih vidjeti više naših ljudi u tim institucijama”, rekao je ministar obrane.

Govoreći o Hrvatskoj vojsci kao modernoj oružanoj sili izrasloj na temelju iskustava iz Domovinskog rata, Banožić je naglasio kako je u današnje vrijeme sve većih izazova i prijetnji za očuvanje slobode i sigurnosti, važno objasniti na koje to načine NATO Savez čini svoje građane sigurnijima.
„Hrvatska kontinuirano povećava ulaganja te je prošle godine već dosegnuta tražena razina ulaganja u obranu od 2% BDP-a, dok je tražena razina ulaganja u modernizaciju i opremanje i premašena. Ova povećana izdvajanja su omogućila brojne akvizicije od kojih možemo navesti najznačajnije poput francuskog višenamjenskogborbenog aviona Rafale, američkih helikoptera Black Hawk te borbenih vozila pješaštva Bradley koja su u potpori implementacije, za Hrvatsku prioritetnog NATO cilja sposobnosti srednje pješačke brigade“, nastavio je ministar obarane.

Ministar je studente upoznao i s daljnjim planovima i smjerom modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH, važnosti kontinuiranog ulaganja u obranu, vojnim studijama te s dragovoljnim vojnim osposobljavanjem.

Ministar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATOMinistar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATOMinistar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATOMinistar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATOMinistar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATOMinistar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATO