Ministar Banožić na sastanku CEDC inicijative | Foto: BMLV/Laura Heinschink

Ministar Banožić na sastanku CEDC inicijative

Održan sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje u Austriji

Ministar obrane RH Mario Banožić sudjelovao je 1. i 2. prosinca 2022. godine na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC), koji je održan pod austrijskim predsjedanjem u Kremsu, Republika Austrija.

Sastankom je predsjedala austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner, a uz ministra Banožića, na sastanku su sudjelovali ministri obrane država članica CEDC-a – ministar obrane Mađarske Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministar obrane Slovenije Marjan Šarec, zamjenik ministrice obrane Češke Republike Daniel Blažkovec, državni tajnik ministarstva obrane Slovačke Marian Majer, te otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Poljske u Austriji Alicja Guszkowska.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o globalnim sigurnosnim izazovima te posljedicama rata u Ukrajini na globalnu i europsku sigurnost, kao i na regiju zapadnog Balkana. Vođena je rasprava o tekućim i potencijalnim projektima CEDC-a koji se pokazao kao izvrsna platforma za suradnju. Ministri obrane CEDC-a tom su prigodom potpisali Zajedničku deklaraciju.

U svom obraćanju ministar Banožić naglasio je važnost daljnjeg jačanja suradnje unutar CEDC inicijative, posebice u kontekstu trenutnih sigurnosnih izazova i promjenjive globalne geopolitičke arhitekture, čestitavši austrijskoj ministrici obrane na uspješno odrađenom predsjedanju.

U okviru suradnje država u CEDC plus formatu s državama zapadnog Balkana, na zajedničkoj su sjednici sudjelovali ministar obrane Albanije Niko Peleshi, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, ministar obrane Kosova Armend Mehaj, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić i državni tajnik Ministarstva obrane Crne Gore Krsto Perović, dok predstavnici Republike Srbije nisu nazočili.

Sudionici sastanka potvrdili su važnost nastavka procesa proširenja Europske unije, kako za sigurnost zapadnog Balkana, tako i za europsku sigurnost u cjelini te su potvrdili predanost daljnjem unaprjeđenju suradnje u proširenom formatu.
Ministar Banožić naglasio je važnost nastavka dijaloga s državama zapadnog Balkana te istaknuo hrvatsku potporu projektima Europskog instrumenta mirovne pomoći za države u regiji.

Ministarskim sastankom završeno je jednogodišnje rotacijsko predsjedništvo
Republike Austrije te predsjedanje 2023. godine preuzima Češka Republika.

Srednjoeuropska obrambena suradnja je regionalna inicijativa posvećena jačanju međusobne suradnje na području obrane, sukladno postavkama Zajedničke sigurnosno-obrambene politike Europske unije. Osnovana je s ciljem da se istraže mogućnosti “udruživanja i dijeljenja sposobnosti” država članica te na taj način doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti i postizanju više razine interoperabilnosti.

Ministar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijativeMinistar Banožić na sastanku CEDC inicijative