Ministar Banožić na sjednici Vlade o izgradnji obalnih ophodnih brodova | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić na sjednici Vlade o izgradnji obalnih ophodnih brodova

Hrvatska vojska uz svoju temeljnu misiju i zadaću, koristi se i kao pomoć u nadzoru i zaštiti prava i interesa RH na moru

Na 87. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana u četvrtak 2. prosinca 2021. godine Vlada je usvojila prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2022. i 2023. za nabavu obalnih ophodnih brodova.

Ministar obrane je naglasio kako se Hrvatska vojska uz svoju temeljnu misiju i zadaću koristi i kao pomoć u nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru za što je nadležna Obalna straža.

“Izgradnjom obalnih ophodnih brodova dodatno će se unaprijediti sposobnosti Obalne straže u provedbi njezinih zadaća. Prototip obalnog ophodnog broda izgrađen je i predan na korištenje Obalnoj straži u prosincu 2018. godine. Trenutačno se grade preostala četiri obalna ophodna broda”, rekao je ministar Banožić i dodao kako bi u skladu s Dinamičkim planom gradnje tri broda trebala biti isporučena tijekom 2022. godine, a četvrti brod tijekom 2023. godine.

Ministar Banožić na sjednici Vlade o izgradnji obalnih ophodnih brodova | Foto: MORH/ F. Klen