Ministar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrije | Foto: MORH / F. Klen

Ministar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrije

Samo sinergijom svih dionika obrambenog sustava možemo kreirati strategije za daljnji uspješan nastup na međunarodnom tržištu, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je na Izbornoj Skupštini Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije koja se održala u četvrtak, 8. listopada 2020. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Tom prigodom ministar Banožić je istaknuo važnost sinergije Hrvatske vojske i domaćih tvrtki, posebno naglasivši tvrtke poput HS Produkta, DOKINGA, Šestan–Buscha i drugih, koje su postale sinonimom za inovativnost i kvalitetu ne samo na domaćem, već i na svjetskim tržištima. Kroz predsjedanje Vijećem Europske unije u prvih šest mjeseci ove godine jedan od prioriteta bio je zalaganje za razvoj industrijske i istraživačke dimenzije EU obrane. Ministar je također naglasio nužnost većeg uključivanja malih i srednjih poduzeća iz područja obrambene industrije, kao i ravnomjernu raspodjelu sredstava između članica.

“Samo sinergijom između Ministarstva obrane kao korisnika, obrambene industrije i znanstvene zajednice kao proizvođača te ostalih tijela državne uprave, možemo kreirati strategije za daljnji uspješan nastup na europskom i međunarodnom tržištu”, rekao je ministar i najavio početkom sljedeće godine potpisivanje ugovora s gospodarstvenicima kao značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu te donošenje Plana nabave.

Ministarstvo obrane pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji hrvatske obrambene industrije kroz međunarodne aktivnosti, posebno u sklopu NATO-a i Europske unije kroz PESCO projekte i druge oblike pomoći, a jedan od njih je i afirmacija i promidžba hrvatske obrambene industrije u svijetu. Ministar je u tom kontekstu posebno istaknuo Međunarodnu izložbu naoružanja i vojne opreme ASDA, koja se održava svake dvije godine u Splitu pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva obrane.

Kompletna osobna oprema hrvatskog vojnika te osobno naoružanje u potpunosti su proizvodi hrvatske obrambene industrije. “Ne smijemo se zadovoljiti trenutačnim postignućima, već je potrebno težiti razvoju visokotehnološke i sofisticirane opreme za našu vojsku. Izvrstan primjer takvog jednog naprednog sustava je obalni ophodni brod kojeg su projektirali hrvatski stručnjaci i koji je napravljen u hrvatskom brodogradilištu”, rekao je ministar.

Vezano uz Dugoročni plan razvoja, ministar je rekao kako se na njemu intenzivno radi, a planira ga se donijeti sljedeće godine u Hrvatskom saboru. “Želja nam je napraviti Dugoročni plan razvoja koji će prije svega biti realan i provediv te ćemo prilikom njegove izrade definirati prioritete Hrvatske vojske po pitanju opremanja i modernizacije s financijskim pokazateljima i rokovima. Smatram to vrlo korisnim za proizvođače kako bi se mogli pripremiti na vrijeme za sudjelovanje  u tim kapitalnim projektima”, poručio je ministar i zaključio kako je, unatoč izazovnim vremenima koja su pred nama, uvjeren da će gospodarstvenici prepoznati prilike te kako ćemo svi zajedno raditi na jačanju gospodarstva i Hrvatske vojske.

Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac zahvalio je ministru obrane Mariju Banožiću na dolasku i iskazanoj potpori. U uvodnom govoru ukratko je predstavio djelovanje klastera od 2013. godine, ciljeve te važnost sredstava iz EU fondova. “Obrambena i sigurnosna industrija ima propulzivnost i važan je kotačić u razvoju hrvatskog gospodarstva. Trenutno su pred nama novi izazovi, dolazi Europski obrambeni fond, dolazi nova financijska perspektiva 2021.-2027., svi zajedno se ponovno moramo početi pripremati i tu vidim ulogu klastera” rekao je Basarac te naglasio kako se ta uloga prije svega vidi u podršci i umjeravanju prema dostupnim sredstvima.

Ministar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrijeMinistar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrijeMinistar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrijeMinistar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrijeMinistar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrijeMinistar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrijeMinistar Banožić na Skupštini klastera obrambene industrije