Ministar Banožić na testiranju sustava Vegvisir | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić na testiranju sustava Vegvisir: “HV je spremna za korištenje najnaprednijih tehnologija!”

Među osnovnim ciljevima razvoja sustava su bolja situacijska svjesnost, donošenje najboljih odluka, brži odgovor na prijetnje te veća sigurnost posade BOV-a

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji u utorak 9. svibnja 2023. godine održano je testiranje i demonstracija integracije i uporabe sustava situacijske svjesnosti Vegvisir na borbenom oklopnom vozilu Patria u operativnoj uporabi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Prezentaciju su uz potporu Hrvatske kopnene vojske, organizirale hrvatske i estonske tvrtke koje zajednički razvijaju sustav Vegvisir.

Demonstracija je bila podijeljena u teoretski dio s prezentacijom te terenski dio u kojem je BOV Patria bio opremljen komponentama sustava Vegvisir među kojima su kamere, senzori i misijsko računalo.

Ministar Banožić u ovoj prigodi kazao je kako današnje testiranje i demonstracija dokazuje izrazito visoku razinu obučenosti hrvatskih vojnika koji su, kako kaže, spremni za korištenje najnaprednijih tehnologija na tržištu vojne industrije.

“Sve što smo vidjeli svjedoči kako je za Hrvatsku vojsku i njezine pripadnike određen jasan smjer razvoja; smjer koji podrazumijeva stalno razvijanje, unapređivanje i moderniziranje njezinih sposobnosti”, rekao je ministar obrane te dodao da je Hrvatska vojska uistinu spremna za nošenje sa svim zadaćama koje se pred nju postave.

Naime, među osnovnim ciljevima razvoja sustava su bolja situacijska svjesnost, donošenje najboljih odluka, brži odgovor na prijetnje te veća sigurnost posade BOV-a.

Prema opisu proizvođača, navedeni sustavi u kombinaciji s tzv. HMD (Head/Helmet Mounted Display) naočalama, između ostalog, pružaju vozaču BOV-a situacijsku svjesnost, odnosno “pogled kroz vozilo” u punom krugu od 360 stupnjeva, kao I trenutačni uvid u podatke poput pozicije vlastitog vozila ili lokacije prijateljskih i protivničkih postrojbi.

Sustav Vegvisir još je u fazi razvoja prototipa, a prije HKoV-a na svojim oklopnim vozilima testirale su ga estonske oružane snage.

Uz predstavnike tvrtke i ustrojstvenih cjelina HKoV-a, demonstraciji su uz ministra obrane Marija Banožića sa suradnicima nazočili i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, predstavnici tvrtki i drugi.

Ministar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava VegvisirMinistar Banožić na testiranju sustava Vegvisir