Ministar Banožić na Vladi o provedbi plana razminiranja u 2020. | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić na Vladi o provedbi plana razminiranja u 2020.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Izvješće o provedbi plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2020. godinu

Vlada Republike Hrvatske na 79. sjednici održanoj u četvrtak, 7. listopada 2021. godine usvojila je i uputila u Hrvatski sabor, Izvješće o provedbi plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2020. godinu, u okviru kojeg i Izvješće o provedbi plana razminiranja vojnih lokacija i građevina i utrošenim financijskim sredstvima za 2020. godinu.

Ministar obrane Mario Banožić govoreći o provedbi plana razminiranja vojnih lokacija u 2020. godini istaknuo je da su aktivnosti razminiranja provedene bez izvanrednih događaja, što ukazuje na obučenost i primjenu propisanih procedura i standarda humanitarnoga razminiranja. Trošak razminiranja vojnih lokacija u 2020. godini za Ministarstvo obrane iznosio je 1,3 milijuna kuna, a aktivnosti razminiranja vojnih lokacija i građevina provodila je Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske.

Ministar je istaknuo kako je tijekom 2020. godine u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku Donjem i na vojnom poligonu Eugen Kvaternik Slunj razminirano oko 280 tisuća metara četvornih površine te pronađeno, uklonjeno i uništeno 70 komada protupješačkih mina i 184 komada raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava, u okviru četiri zadaće razminiranja i tri zadaće obilježavanja minsko sumnjivih površina.