Ministar Banožić o Godišnjem izvješću o obrani | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić o Godišnjem izvješću o obrani

Odbor za obranu Hrvatskog sabora jednoglasno je prihvatio Godišnje izvješće o obrani za 2020. godinu

Odbor za obranu Hrvatskog sabora u četvrtak, 16. rujna 2021. godine jednoglasno je prihvatio Godišnje izvješće o obrani za 2020. godinu.

Tom prigodom, članovi saborskog Odbora za obranu izrazili su pozitivno mišljenje o radu Ministarstva obrane i aktivnostima Oružanih snaga RH u 2020. godini.

Ministar obrane Mario Banožić je rekao kako je tijekom 2020. obrambena politika bila usmjerena na unaprjeđivanje obrambenih sposobnosti u sklopu daljnje izgradnje sustava domovinske sigurnosti te na potporu Hrvatske vojske civilnim institucijama i stanovništvu, posebno na prevladavanje posljedica pandemije COVID-19 te razornih potresa i požara koji su pogodili Hrvatsku.

Istaknuo je kako je Hrvatska vojska sudjelovala i u operacijama potpore miru, misijama i drugim aktivnostima u inozemstvu.
Republika Hrvatska potvrdila je namjeru dostizanja izdvajanja za obranu od 2 % BDP-a, od čega 20 % za opremanje i modernizaciju.

Prvih šest mjeseci 2020. godine obilježilo je i predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Naglasak predsjedanja bio je na implementaciji obrambenih inicijativa, jačanju suradnje Europske unije i NATO-a te jačanju napora Europske unije na prostoru jugoistoka Europe u području sigurnosti i obrane.

“Na nacionalnoj razini 2020. godine nastavljena je provedba personalne politike ‘vojnik na prvom mjestu’ te je usvojeno niz mjera usmjerenih na dobrobit vojnika, dočasnika i časnika, poboljšanje njihova statusa, uvjeta života i rada”, rekao je ministar Banožić.

Podsjetio je kako su unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa koja je utjecala na smanjenje gospodarske aktivnosti, nastavljeni projekti opremanja i modernizacije Hrvatske vojske te naglasio kako je nakon trideset godina postojanja i transformacije obrazovnog sustava Hrvatska vojska dobila Sveučilište obrane i sigurnosti koje će biti nositelj obrazovanja časnika i razvoja vojne znanosti.

“Hrvatska vojska danas je jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske i svih njezinih građana. Ministarstvo obrane nastavit će razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti kako bi Hrvatska vojska mogla odgovoriti na sve izazove te kako bi građani na nju mogli računati u svim situacijama”, zaključio je ministar Banožić.

Sukladno Zakonu o obrani, Godišnje izvješće o obrani je prikaz aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, provedbe obrambenih priprema te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta.

Ministar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obraniMinistar Banožić o Godišnjem izvješću o obrani