Ministar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobode | Foto: MORH/ T. Brandt

Ministar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobode

Na ovim stranicama ispisana je povijest koja nas je kao narod definirala i koja je odredila smjer rada i djelovanja ove Vlade, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u srijedu 13. rujna 2023. godine na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu na predstavljanju znanstveno-izdavačkog projekta Herojski Vukovar: Povijest grada i život Vukovarki i Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.).

Istaknuvši kako je na ovom projektu surađivalo gotovo 40 znanstvenika i stručnjaka, ministar Banožić je rekao kako nam ta činjenica sugerira kako je riječ o djelima koja daju cjelovit uvid u povijesne i prekretničke dane obrane Republike Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo što se predstavljanje ovog projekta događa upravo uoči 32. obljetnice Bitke za Vukovar.

“Pokušati u ovako obimnom djelu oslikati obranu i stradanje Vukovara, zahtijeva poznavanje brojnih činjenica i istina, dubinu i težinu svih vukovarskih žrtava te njegov značaj za daljnji tijek Domovinskog rata. Utoliko je i veća zahvalnost timu stručnjaka koji su vukovarsku golgotu obrazložili i opisali koristeći upravo znanstvene metode. Vjerujem kako to nije bilo nimalo lako, obrana i stradanje Vukovara splet je, mozaik sudbina malih ljudi koji su preko noći postajali vječni simboli borbe za samostalnost i neovisnost”, poručio je ministar istaknuvši kako nas nadolazeća obljetnica Bitke za Vukovar podsjeća i na sva ona zajednička postignuća u protekla tri desetljeća s trajnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima.

Također je naglasio kako je mirna reintegracija okupiranih dijelova naše države izniman uspjeh Republike Hrvatske i jedna od ključnih političkih ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Zato možemo reći kako je na ovim stranicama ispisana povijest koja nas je kao narod definirala i koja je odredila smjer ove Vlade, a u kojemu nastavljamo ići i dalje”, rekao je ministar Banožić te naglasio da su hrvatski branitelji i Domovinski rat temelj hrvatske države i slobode.

“Naime, cijeli naš kontekst rada bazira se na jednoj središnjoj ideji, a to je da su hrvatski branitelji i Domovinski rat temelj hrvatske države i slobode. Stav Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Plenkovićem je jasan: Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti”, rekao je ministar obrane te podsjetio kako je 2016. godine, sjednica Vlade održana upravo u Vukovaru.

“Od spomenute sjednice pa do danas, ova Vlada provela je sve donesene akte: od usvajanja Zakona kojim se Vukovar proglasi mjestom posebnog domovinskog pijeteta, darovanja tri nekretnine u državnom vlasništvu, sufinanciranja izgradnje komunalnog pristaništa “Marina” u Vukovaru, izrade Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara pa sve do obnove vukovarskog vodotornja”, kazao je ministar obrane.

Glavni urednik knjiga Ante Bičanić u svom prigodnom obraćanju naglasio je kako je tijekom pripremanja ovih dviju knjiga zajedno s kolegom Antom Nazorom, koji je njihov urednik, na poseban način na srcu imao mlade generacije.

“Svo vrijeme smo imali na pameti mlađe naraštaje misleći kako je važno da dobiju točnu i pozdanu informaciju o velikosrpskoj agresiji na Vukovar i hrvatski narod ’91. godine,” rekao je Bičanić.

Znanstveno-izdavački projekt Herojski Vukovar: Povijest grada i život Vukovarki i Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.) počeo je u studenom 2020. s ciljem istraživanja, analiziranja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara i život Vukovarki i Vukovaraca u proteklih 30 godina. Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA, u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata kao glavnim partnerom te drugim znanstvenim, obrazovnim i kulturnim ustanovama u Hrvatskoj. Projekt je okupio tim stručnjaka koji dolaze iz različitih znanstvenih, kulturnih i obrazovnih ustanova iz Zagreba i Vukovara i zahvaljujući njima napisani su iznimno opsežni autorski radovi i pripremljene brojne dokumentarne fotografije, zemljovidi i ostali likovni prilozi.

Na predstavljanju projekta nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nakić, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Slaven Zdilar, privremeni rektor Sveučilišta za sigurnost i obranu dr. sc. Ivo Lučić, predsjednik Matice Hrvatske Miro Gavran te predstavnici lokalnih i područnih samouprava.

Ministar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobodeMinistar Banožić o projektu Herojski Vukovar: Vukovar ostaje temelj naše samostalnosti i slobode