Ministar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojske | Foto: OSRH/ M. Kiš

Ministar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojske

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi prisegnuo 40. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Na svečanosti u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, u petak 3. studenog 2023., prisegnulo je 73 ročnica i ročnika koji se trenutno nalaze na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV.

Ukupno 60 mladića i 13 djevojka, u nazočnosti roditelja, rodbine i prijatelja položilo je prisegu te su im uručeni ugovori o dragovoljnom vojnom osposobljavaju.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je iz Gospića ročnicima na današnjoj prisezi i odluci da postanu dio velike obitelji Hrvatske vojske.

“Samo hrabri i odlučni mogu prepoznati veličinu i snagu Hrvatske vojske i njezinih pripadnika”, rekao je ministar te dodao: “Vaša mladost i zanos neka budu primjer svim generacijama, generacijama koje su branile i stvarale temelje Hrvatske vojske, kao i novim generacijama koje stvaraju današnju modernu Hrvatsku vojsku. Hrabrost, mladost i zanos neka vas vode do vaših ciljeva.”

Također, ministar je poručio ročnicima: “Svjedoci ste povijesnog vremena opremanja i modernizacije svih grana Hrvatske vojske. Svjedoci ste i ulaganja u poboljšanje uvjeta života i rada svih pripadnika Hrvatske vojske. Stoga vjerujem kako ćete pronaći motivaciju i nakon dragovoljnog vojnog osposobljavanja pridružiti se Hrvatskoj vojsci i pronaći svoj put u profesionalnom razvoju u Hrvatskoj vojsci.”

Mladiće i djevojke iz svih hrvatskih županija i grada Zagreba obučavaju instruktori, časnici i dočasnici Bojne za temeljnu vojnu obuku. Obuka iz temeljnih vojnih vještina započela je 19. listopada, a trajat će do 14. prosinca 2023. godine i provodi se u cijelosti u vojarni “123. brigade HV” u Požegi i njenim vojnim vježbalištima. Uspješnim završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnici stječu znanja i vještine za obnašanje vojnih dužnosti u Oružanim snaga RH, koji su preduvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno sudjelovanje u razvrstanoj pričuvi Oružanih snaga RH.

Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane Ivan Jušić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, predstavnici Ureda predsjednika RH te brojni pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Ministar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojskeMinistar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojskeMinistar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojskeMinistar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojskeMinistar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojskeMinistar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojskeMinistar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojskeMinistar Banožić poručio ročnicima: Samo hrabri i odlučni prepoznaju veličinu i snagu Hrvatske vojske