Ministar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona Rafale| Foto: Vlada RH| D. Galić

Ministar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona Rafale

U okviru službenog posjeta predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona Hrvatskoj potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu i Ugovor o kupnji borbenih zrakoplova Rafalea

U okviru dvodnevnog službenog posjeta predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona Republici Hrvatskoj, u Vladi Republike Hrvatske, u četvrtak 25. studenoga 2021. potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu dvije zemlje i Ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea.

Deklaraciju o strateškom partnerstvu potpisali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i francuski predsjednik Macron, a Ugovor o kupnji borbenih aviona ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je: “Zadovoljstvo mi je da još jednom mogu pozdraviti mog prijatelja francuskog predsjednika Emmanuel Macrona i zahvaliti mu na dolasku u Hrvatsku, prvom službenom posjetu jednog francuskog predsjednika u bilateralnom smislu. Izuzetno mi je drago da je prihvatio moj poziv i da ovaj današnji susret i razgovori koje smo imali sinoć, koje je imao s predsjednikom Republike, predstavljaju početak jedne nove faze odnosa Hrvatske i Francuske. Upravo smo potpisali Strateško partnerstvo, dokument koji se nadovezuje na prvi takav akt koji je bio potpisan 2010. godine. Unaprjeđujemo naše odnose u šest područja – kada je riječ o političkom dijalogu, gospodarskoj suradnji, obrambenoj suradnji, sigurnosti, obrazovanju, kulturi, znanosti i upravi – jedan sveobuhvatan okvir za jačanje suradnje Hrvatske i Francuske”.

Premijer je istaknuo da potpisivanje Ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafalea predstavlja poseban značaj današnjeg posjeta. „Na taj način snažimo sposobnosti Hrvatske vojske i HRZ-a, dobivamo najmodernije zrakoplove koji će sigurno utjecati na vanjsko-politički, sigurnosni i obrambeni karakter Hrvatske koja na taj način štiti svoj teritorij, ali prije svega dobiva sposobnosti da brine o doprinosu i jačanju u okviru našega savezništva u NATO-u na razini Europske unije i drugih međunarodnih misija. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših obrambenih industrija. Cijenimo da smo došli do toga trenutka. Kupnja aviona u strateškom smislu za Hrvatsku je doslovno ono što nazivamo game-changer. Dobit ćemo sposobnost kakvu nikad dosad nismo imali, imat ćemo avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko drugi na ovom prostoru. ”, kazao je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da će se nabavom francuskih borbenih aviona Rafale višestruko unaprijediti obrambene sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske, ali i očuvati tradicija lovačkoga borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

„Ponosan sam što u Hrvatsku uskoro dolaze avioni Rafale, jedni od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice. Nabavom ovih aviona Hrvatska će dobiti moćno strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina. Ulaganje je to u našu budućnost i sigurnost naše zemlje, ali i sredstvo koje će osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije” rekao je Banožić.

Što se tiče strateškog partnerstva istaknuto je da su Francuska i Hrvatska 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja te predstavljati okvir za dodatno jačanje bilateralnih odnosa. Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Hrvatske – ulazak u schengenski prostor i u europodručje.

Francuski predsjednik Macron izrazio je zadovoljstvo što je danas u Zagrebu u sklopu prvoga službenog posjeta predsjednika Republike Francuske od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine. “Naše dvije zemlje imaju bogatu povijest i baštinu, one dijele i zajedničke interese i otvorenost prema Mediteranu, povezane su hrvatskom dijasporom, koja je most koji povezuje naše dvije zemlje. Povezani smo vrijednostima i angažmanom u prilog međunarodne sigurnosti te vizijama koje se poklapaju unutar Europske unije i NATO-a”, naglasio je Macron.

Potpisani akti, kazao je Macron, pokazuju veliku sinergiju u pogledu Europe, te dodao da su hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. i francusko početkom 2022. godine još jedan most između dviju zemalja, kao i sinergije koje postoje u mnogim temama; u odnosu na klimu, digitalizaciju, pitanja migracija.

Naglasio je da su partnerstvo i sinergija francusko-hrvatskih strateških stajališta upravo sadržane u odluci Republike Hrvatske da kupi 12 borbenih zrakoplova Rafala.

“Radi se o suverenom izboru Republike Hrvatske. Jutros potpisan ugovor ima povijesni značaj. Bit će to cement jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja. Za Europsku uniju to je prvi važan korak u smjeru europske obrane i jamči našu zajedničku sigurnost. Hvala vam na tom izboru.”

Tijekom dvodnevnog posjeta, francuski predsjednik Macron sastao se i s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem te je zajedno s premijerom Plenkovićem, kod Spomenika domovini položio vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Ministar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona RafaleMinistar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona RafaleMinistar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona RafaleMinistar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona RafaleMinistar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona RafaleMinistar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona RafaleMinistar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona RafaleMinistar Banožić potpisao Ugovor o kupnji borbenih aviona Rafale