Ministar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu | Foto: MORH/ T. Brandt

Ministar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu

Hvala SAD-u na dosadašnjoj podršci, od suradnje na području izobrazbe do projekata opremanja i modernizacije HV-a, poručio je ministar Banožić

Uoči obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske ministar obrane Mario Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i EUCOM), generalom zbora Christopherom G. Cavolijem u četvrtak 25. svibnja 2023. godine u Ministarstvu obrane.

General Cavoli je u dvodnevnom radnom posjetu Republici Hrvatskoj gdje će u svojstvu uvaženog gosta prisustvovati i međunarodnim vježbama “Immediate Response 23”, “Astral Kninght 23” i “Laufer 23” koje se provode u okviru skupa vježbi pod nazivom “DEFENDER 23” na Udbini, a u organizaciji američkih zapovjedništava.

Na sastanku su ministar Banožić i general Cavoli razmijenili mišljenja o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Europi u kontekstu nadolazećeg NATO-ovog summita koji će se održati u Vilniusu u srpnju ove godine.

Ministar Banožić je na sastanku još jednom potvrdio kako je SAD globalni strateški partner Republike Hrvatske na području obrane te zahvalio na dosadašnjoj podršci, od izobrazbe do projekata opremanja i modernizacije HV-a, kao i na zajedničkom uvježbavanju savezničkih snaga.

“Zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga, poput ovoga koje se trenutačno odvija u Hrvatskoj, jedan je od najboljih pokazatelja važnosti Sjevernoatlantskog saveza jer se na taj način istovremeno unaprjeđuju sposobnosti, razvija interoperabilnost savezničkih snaga i šalje poruka zajedništva, kohezije i jedinstva Saveza”, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić zahvalio je generalu Cavoliju na vodstvu u kontekstu provedbe zadaća vezanih uz prilagodbu Saveza u pogledu osnaživanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te istaknuo važnost nastavka koherentnog rada u pripremi nadolazećih ministarskih i sastanaka na vrhu NATO-a.

Također, ministar Banožić je generalu Cavoliju potvrdio kako će Republika Hrvatska nastaviti provoditi zajedničke odluke u korist jačanja savezničke sigurnosti, uključujući i odluke vezane uz obrambena izdvajanja. Tome u prilog idu i hrvatski napori u pogledu modernizacije i opremanja oružanih snaga, među kojima se izdvajaju nabave borbenih zrakoplova Rafale, helikoptera Black Hawk, borbenih vozila pješaštva Bradley, te sustava protuzračne obrane Mistral.

Ministar je ponovio ranije iskazanu predanost Republike Hrvatske implementaciji NATO Ciljeva sposobnosti te nastavku doprinosa međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti kroz sudjelovanje u misijama, operacijama i aktivnostima UN-a, NATO-a i EU-a.

“Republika Hrvatska trenutno sudjeluje u 13 različitih misija, operacija i aktivnosti. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važna sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe, zbog čega će Hrvatska nastaviti sudjelovati u KFOR-u, ali i nastaviti podržavati procese euroatlantskih integracija država Jugoistočne Europe”, kazao je ministar Banožić.

“SAD i Hrvatska su višegodišnji prijatelji i partneri i raduje me jačanje bilateralnih odnosa naših dviju zemalja u području obrane, gdje zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske”, rekao je general Cavoli.

Tom prigodom general Cavoli čestitao je Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske te izrazio zadovoljstvo što će sudjelovati na međunarodnoj vježbi “DEFENDER 23” u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

Ministar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za EuropuMinistar Banožić susreo se sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu