Ministar Banožić s izaslanstvom Francuske Republike na ASDA-i | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić s izaslanstvom Francuske Republike na ASDA-i

Naše partnerstvo pomoći će daljnjem razvoju političkog dijaloga, omogućit će produbljivanje suradnje u multilateralnim i europskim okvirima i zajedničkog djelovanja za stabilnost u JI Europi, rekao je ministar obrane

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u srijedu, 29. rujna 2021. s izaslanstvom Francuske Republike predvođenim generalom Thomasom Lorneom, direktorom za Centralnu i Istočnu Europu i Latinsku Ameriku Uprave za naoružanje francuskog Ministarstva Oružanih snaga u sklopu posjete Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA 2021).

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Francuske. U kontekstu odluke Vlade Republike Hrvatske o kupnji francuskih zrakoplova Rafale, ocijenjeno je da će potpisivanje ugovora osnažiti partnerstvo dviju zemlja u području obrane te u drugim područjima.

„Naše partnerstvo pomoći će daljnjem razvoju političkog dijaloga, omogućit će produbljivanje suradnje u multilateralnim i europskim okvirima i zajedničkog djelovanja za stabilnost u jugoistočnoj Europi. Ojačat će i naše ekonomske odnose te povećati kulturnu, znanstvenu i akademsku razmjenu“, rekao je ministar Banožić.

Osvrnuvši se na provedbu postupka nabave i pripremu ugovora, koja je u završnoj fazi, ministar je istaknuo: „Ugovor za Rafale bit će temelj i poveznica koja će ojačati vezu između naših ministarstava i pomoći u izgradnji nacionalnih sposobnosti, a time i sposobnosti NATO-a i EU.

Razgovaralo se o suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije, posebno o projektima PESCO i Europskom obrambenom fondu. Ministar Banožić istaknuo je stratešku važnost sudjelovanja hrvatskih tvrtki u projektima Europskog obrambenog fonda.

Na kraju, ministar obrane rekao je kako hrvatska industrija ima inovativne i visokokvalitetne proizvode, u što se mogu uvjeriti i posjetitelji na ovogodišnjoj ASDA-i.

General Lorne izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska na ASDA-u te kazao kako vjeruje da će dvije države i u budućnosti imati izvrsnu obrambenu i bilateralnu suradnju.

 

Ministar Banožić s izaslanstvom Francuske Republike na ASDA-i | Foto: MORH/ F. Klen