Ministar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine

Ministar Helez poručuje kako ga “raduje da je ministar Banožić potpuno jasno rekao da Republika Hrvatska ne podržava nikakav oblik secesije”

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak 28. rujna 2023. godine s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom u Sarajevu, a u sklopu dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je potvrđena izvrsna bilateralna obrambena suradnja dviju država koja se prvenstveno odnosi na intenzivnu suradnju u području izobrazbe te na različite oblike zajedničke obuke i uvježbavanja, razvoj obrambenih sposobnosti te jačanje razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na prirodne katastrofe.

Istaknuvši kako i ovom prilikom želi prenijeti poruku da Republika Hrvatska i dalje snažno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine, ministar Banožić rekao je: “Raduju nas pozitivni pomaci koji omogućuju učinkovit rad Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poput brze uspostave vlasti nakon izbora, donošenja proeuropskih akata i usvajanja obrambenog proračuna. Međutim, vrlo smo zabrinuti zbog secesionističkih izjava”.

Ministar obrane naglasio je kako Republika Hrvatska itekako prepoznaje važnost instrumenata NATO-a i Europske unije kojima se mogu ojačati kapaciteti Oružanih snaga BiH.

“Podržali smo sve mjere pomoći predložene u okviru Europskog instrumenta za mir i NATO inicijativa koje će, siguran sam, pomoći razvoju obrambenih sposobnosti BiH, podizanju otpornosti pogotovo u suočavanju s hibridnim izazovima kao i u ukupnom stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini”, rekao je ministar obrane.

Ministri Banožić i Helez na sastanku su potpisali Sporazum između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva orane Bosne i Hercegovine u području izobrazbe, koji će omogućiti nastavak suradnje i aktivnog doprinosa Hrvatske potrebama Ministarstva obrane BiH za vojnom izobrazbom.

U tom kontekstu ministar Banožić istaknuo je kako pripadnici Oružanih snaga BiH zajedno s kadetima iz Bosne i Hercegovine, čine najbrojniju grupaciju stranih vojnih polaznika koji se školuju u Hrvatskoj. “Našu želju i dobru volju za nastavkom čvrste suradnje naših država, posebno u području obrane jasno pokazuje i činjenica kako je ovo naš treći sastanak u kratkom periodu, nakon nedavnih susreta u Zagrebu i Zadru”, rekao je ministar Banožić i na kraju dodao: “Pritom svakako potičemo školovanje Hrvata iz obrambenog sustava Bosne i Hercegovine, jer brigu za njihovo vojno školovanje uistinu smatramo i svojom obavezom”.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zahvalio je ministru Banožiću na podršci i suradnji koja je jako bitna za Bosnu i Hercegovinu istaknuvši kako mu je izrazito drago što je ovo bio jedan organizirani državnički posjet.

“Hrvatska je naš ključan vojno politički saveznik i susjed. Raduje me da je ministar Banožić potpuno jasno rekao da Republika Hrvatska ne podržava nikakav oblik secesije kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i na tome im hvala” rekao je.

Također, naglasio je da je Hrvatska predvodnik država EU i NATO-a kad su u pitanju euroatlantske integracije BiH što jasno pokazuje da Hrvatska podržava ulazak BiH u NATO. Osvrnuvši se na potpisani Sporazum o nastavku školovanja, ministar Helez je rekao kako je to jako bitno za Oružane snage BiH.

Ministar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i HercegovineMinistar Banožić s kolegom Helezom u Sarajevu: RH snažno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine