Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH' | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić s kolegom iz BiH: “Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH”

Na sastanku je istaknuta suradnja u području vojnog školovanja kao i doprinos hrvatske strane u prenošenju znanja i iskustava iz procesa pridruživanja NATO-u i EU

Na marginama sedme Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA 2023) u četvrtak 4. svibnja 2023. godine u Zadru, ministar obrane Mario Banožić održao je sastanak s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom, kojem je ovo prvi posjet Hrvatskoj nakon preuzimanja dužnosti u siječnju 2023. godine.

Na sastanku su potvrđeni dobri prijateljski odnosi dvije susjedne zemlje, posebice na području obrane.

Osim obrambene suradnje na sastanku je istaknuta suradnja u području vojnog školovanja, zajedničke obuke i uvježbavanja, te upravljanja u kriznim stanjima.

Ministar Banožić čestitao je Helezu na imenovanju na dužnosti ministra obrane Bosne i Hercegovine. Banožić je kazao kako ćemo nastaviti doprinositi školovanju na vojnim školama i tečajevima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” koliko to kapaciteti budu dopuštali te dodao kako se veliki broj pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i kadeta školovao ili se školuju na Hrvatskom vojnom učilištu i u Republici Hrvatskoj.

Ministar Banožić se osvrnuo i na jačanje razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na katastrofe te naglasio kako će Hrvatska nastaviti aktivno pomagati u slučajevima prirodnih nepogoda poput požara i poplava.

U okviru NATO-a, na sastanku je istaknuto kako će Hrvatska nastaviti pridonositi razvoju dočasničke izobrazbe i učenja stranih jezika u Bosni i Hercegovini u vidu upućivanja pripadnika Oružanih snaga RH kao dijela mobilnih obučnih timova NATO Defence Education Enhancement Programa (DEEP).

Također, dvojica ministara razgovarala su o procesima euro-atlanske integracije Bosne i Hercegovine te je tom prilikom, ministar Banožić rekao kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu Bosni i Hercegovini na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj Uniji kroz mehanizme i instrumente EU-a poput Europskog instrumenta mirovne pomoći.

“Aktivno i ustrajno podupiremo euroatlantski put Bosne i Hercegovine te ostalih država jugoistočne Europe i uvjereni smo da euroatlantska integracija ima ključnu ulogu u postizanju i održavanju stabilnosti, mira i prosperiteta cijele regije”, naglasio je ministar Banožić.

Vezano za ASDA-u 2023., ministar Banožić je kazao kako je izložba prigoda za predstavljanje hrvatskih tvrtki obrambene industrije, koje su svojim radom i rezultatima zaslužile zavidno mjesto na svjetskom tržištu.

“Uzimajući u obzir modernizaciju i potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, nadam se da ćete prepoznati pouzdanost i kvalitetu koje su ovdje predstavljene te sklopiti nove poslove s našim tvrtkama obrambene industrije”, rekao je ministar Banožić.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zahvalio se ministru Mariju Banožiću na pozivu na ASDA-u 2023., ali i na svemu što hrvatska strana čini prema Europskoj komisiji kao i u ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva te pomoći na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji i NATO-u. Naglasio je odličnu suradnju dviju zemalja na području obrane te se zahvalio na podršci na području školovanja.

Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH'Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH'Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH'Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH'Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH'Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH'Ministar Banožić s kolegom iz BiH: 'Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH'