Ministar obrane Mario Banožić susreo se s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore brigadnim generalom Milutinom Đurovićem | Foto: MORH/J. Kopi

Ministar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom Đurovićem

Ministar obrane i general Đurović istaknuli su kako im je drago što je bilateralna obrambena suradnja dvije države tijekom godina sve bolja

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u četvrtak 21. travnja 2022. godine u Ministarstvu obrane u Zagrebu s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore brigadnim generalom Milutinom Đurovićem.

Ministar Banožić i general Đurović istaknuli su kako im je drago što se bilateralna obrambena suradnja dvije države tijekom godina primjetno razvija.

“Posebno bih htio istaknuti i suradnju u području izobrazbe. Drago mi je da značajan broj pripadnika Oružanih snaga Crne Gore pohađa gotovo sve razine izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu. Također, drago mi je i da je konačno potpisan Sporazum o školovanju kadeta, što je važan formalni korak u tom procesu”, rekao je Banožić.

Banožić i Đurović složili su se kako se upravo Republika Hrvatska pozicionirala kao mentor u prijenosu iskustava u približavanju Crne Gore euroatlantskim organizacijama.

“Hrvatska pridaje veliku važnost nastavku procesa euroatlantske integracije zemalja regije te u tom kontekstu snažno podržavamo europski put Crne Gore. Spremni smo pružiti svu potrebnu pomoć jer smatramo da je daljnja euroatlantska perspektiva zemalja u regiji važna za stabilizaciju političko-sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi”, rekao je Banožić.

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosti u Jugoistočnoj Europi i o aktualnoj situaciji u Ukrajini. Obje zemlje osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i podržavaju pravo Ukrajine na borbu i obranu svog teritorija.

Ministar Banožić kazao je kako je pohvalno što je Crna Gora iskazala interes za zajedničko sudjelovanje u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj. “S obzirom na to da je najveći dosadašnji uspjeh ostvaren dugogodišnjim zajedničkim sudjelovanjem u NATO misiji u Afganistanu, vjerujem kako se takva suradnja može nastaviti i kroz zajednički angažman u drugim NATO vođenim operacijama”, zaključuje Banožić.

General Đurović istaknuo je važnost iskustva koje Hrvatska vojska prenosi Vojsci Crne Gore, podsjetio je da su pripadnici njihove vojske u Misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu bili dio hrvatskog kontingenta. Pozvao je i hrvatske predstavnike na konferenciju u sklopu Američko-jadranske povelje (A5) kojom ove godine predsjeda Crna Gora.

Zahvalio je na podršci na putu Crne Gore prema euroatlantskim integracijama “Republika Hrvatska je Crnoj Gori pomagala u pripremi za ulazak u NATO i za Partnerstvo za mir. Te ciljeve smo ispunili i sada nam je težnja priključiti se Europskoj uniji. Hvala na podršci koju nam pružate na tom putu”, istaknuo je general Đurović.

Ministar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom ĐurovićemMinistar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom ĐurovićemMinistar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom ĐurovićemMinistar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom ĐurovićemMinistar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom ĐurovićemMinistar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom ĐurovićemMinistar Banožić s načelnikom Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalom Đurovićem