Ministar Banožić s predsjednikom Vlade u Vukovaru|Foto: Vlada RH/ D. Galić

Ministar Banožić s predsjednikom Vlade u Vukovaru

Kada se prisjećamo žrtve Vukovara i Ovčare, neizbježno je prisjetiti se i Vukovarske bolnice, simbola stradanja grada, istaknuo je ministar Banožić

Ministar obrane RH Mario Banožić u sklopu izaslanstva Vlade RH na čelu sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2020. posjetio je u utorak, 17. studenoga 2020., Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru te vukovarsku tvornicu Borovo.

“Ovdje smo da odamo počast žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja, simbolu Domovinskoga rata. Vodimo vrlo jasnu politiku pomirbe, politiku suživota, politiku okretanja prema budućnosti”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vukovaru.

Ministar Banožić zajedno sa izaslanstvom Vlade RH paljenjem svijeća i prigodnim komemorativnim programom uz molitvu, kod Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru, odali su počast i prisjetili se poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na Vukovarsku bolnicu 1991.

Osvrnuvši se na žrtvu i ratna stradanja Vukovara i Vukovaraca, ministar Banožić je istaknuo: “Kada se prisjećamo Vukovara i Ovčare, neizbježno je prisjetiti se i Vukovarske bolnice, simbola stradanja grada u kojoj je pomoć pružena svima, bez obzira na vjeru i naciju“. Ministar je također rekao, kako je bolnica bila mjesto na kojem su srca kucala najjače i gdje su požrtvovni doktori, medicinske sestre i bolničko osoblje danonoćno radili kako bi pomogli svima koji su u bolnici pronašli sklonište ili su bili u životnoj opasnosti. “Usprkos konstantnom, svakodnevnom granatiranju i prekapacitiranosti, ali i nedostatku medicinske opreme, hrane i pića, osoblje Vukovarske bolnice pokazalo je iznimnu humanost i spasilo mnoge živote“ naglasio je ministar Banožić.

Komemorativnom programu, uz izaslanstvo Vlade RH nazočila je i ravnateljica dr. Vesna Bosanac, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te predstavnici vukovarskih branitelja i članovi obitelji poginulih.

Izaslanstvo Vlade RH tijekom boravka u Vukovaru posjetilo je i tvornicu Borovo gdje su položili vijence kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima Borova d.d. u Domovinskom ratu. Nakon toga održan je sastanak s predstavnicima Uprave Borova na čelu s predsjednicom Gordanom Odor te obilazak proizvodnih pogona tvornice.

U izaslanstvu Vlade uz ministra Banožića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstojnik Ureda predsjednika Vlade mr. sc. Zvonimir Frka–Petešić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i posebni savjetnik predsjednika Vlade Damir Krstičević.

U prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Zagrebu je, u Vukovarskoj ulici, izaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata.

Ministar Banožić s predsjednikom Vlade u VukovaruIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataIzaslanik ministra obrane brigadir Dragan Basić upalio svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rataMinistar Banožić s predsjednikom Vlade u VukovaruMinistar Banožić s predsjednikom Vlade u VukovaruMinistar Banožić s predsjednikom Vlade u VukovaruMinistar Banožić s predsjednikom Vlade u VukovaruMinistar Banožić s predsjednikom Vlade u VukovaruMinistar Banožić s predsjednikom Vlade u VukovaruMinistar Banožić s predsjednikom Vlade u Vukovaru