Ministar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a uoči odlaska u Mađarsku| Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a uoči odlaska u Mađarsku

Ministar obrane susreo se s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane budnosti uoči njihovog odlaska u područje aktivnosti u Mađarskoj

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u utorak 26. srpnja 2022. u karlovačkoj vojarni “110. brigade Hrvatske vojske” s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta (HRVCON) NATO aktivnosti ojačane budnosti (eVA – enhanced Vigilance Activities) uoči njihovog odlaska u područje aktivnosti u Mađarskoj.

Uz ministra susretu su nazočili glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.

Ministar Banožić poručio je pripadnicima kontingenta da je njihova odluka za odlazak u ovu misiju konkretan pokazatelj hrvatske opredijeljenosti za čuvanje i obranu zajedničkih vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza i svih civilizacijskih vrijednosti.

“Nitko nije računao da ćemo na tlu Europe ponovno imati situaciju koja će dovesti do ratnog stanja i koja će promijeniti mnoge stvari i u Hrvatskoj vojsci. I sam kontingent kojem pripadate i misija u koju idete, prije svega je odraz jačanja NATO saveza”, rekao je ministar istaknuvši kako je glavna tema na svim NATO ministarskim sastancima jačanje Saveza u ovom izazovnom vremenu.

U tom smislu istaknuo je napore Vlade RH u smjeru jačanja Hrvatske vojske koji za posljedicu imaju najveći obrambeni proračun od Domovinskog rata, a samim time i povećana ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske.
“Po prvi puta smo dosegli više od dva posto BDP-a za ulaganje u Hrvatsku vojsku od čega 30 posto ide na modernizaciju i opremanje”, istaknuo je ministar Banožić spomenuvši neke od većih projekata opremanja, od aviona Rafale do Bradley vozila i sustava protuzračne obrane.

Pripadnicima kontingenta ministar je zaželio sreću i uspjeh u izvršavanju zadaća te poručio da je uvjeren kako će svojim profesionalizmom i ljudskim pristupom još jednom potvrditi da se na pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske naši prijatelji i saveznici uvijek mogu osloniti.

Hrvatski kontingent sudjelovat će u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske temeljem Odluke Hrvatskog sabora od 11. ožujka 2022. godine. Sukladno navedenoj Odluci, u područje aktivnosti u Mađarsku, u 2022. i 2023. godini upućuje se do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

NATO borbene skupine u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u Mađarskoj, Republici Slovačkoj, Rumunjskoj i Republici Bugarskoj, pod nazivom “aktivnosti ojačane budnosti” uspostavljene su u cilju daljnjeg jačanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te sposobnosti kolektivne obrane. Uspostava ovih borbenih skupina provodi se na temelju koncepta multinacionalnih snaga kao i već postojeće borbene skupine NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji”.

Ministar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a eVA BG-HUNMinistar Banožić s pripadnicima 1. HRVCON-a uoči odlaska u Mađarsku