Ministar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u Poljskoj | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u Poljskoj

Ministar Banožić zahvalio se pripadnicima hrvatskog kontingenta što svojim ponašanjem i radom promiču svoju državu te pokazuju spremnost, vještinu i znanje

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Poljskoj.

U utorak 11. siječnja 2022. godine, ministar Banožić susreo se sa zapovjednikom 16. mehanizirane divizije general-bojnikom Krzysztofom Radomskim, zapovjednikom 15. mehanizirane brigade brigadirom Piotrom Fajkowskim, zapovjednikom Borbene grupe NATO snaga ojačane prednje prisutnosti pukovnikom Craigom Broylesom i pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj na vojnom poligonu Bemowo Piskie.

“Zadnjih nekoliko mjeseci koliko ste u Poljskoj, pokazali ste visoku razinu profesionalizma, predanosti i angažmana u realizaciji zadaća. Ovo je izazov za sve vas”, rekao je ministar Banožić zahvalivši članovima njihovih obitelji na podršci koju im pružaju tijekom njihova angažmana u Poljskoj.

“Pozdravljam vas u ime Vlade i premijera Andreja Plenkovića te zahvaljujem što svojim ponašanjem i radom promičete svoju državu, pokazujući spremnost, vještinu i znanje”, kazao je ministar te dodao kako pripadnici hrvatskog kontingenta pokazuju profesionalnost Hrvatske vojske.

“Osim znanja i vještina, u Poljskoj nas prepoznaju po opremljenosti. Iz tog razloga smo pozvani da iduće godinu ponovo sudjelujemo u Poljskoj s jednom bitnicom Panzer haubica. U idućoj godini, u novoj rotaciji s hrvatskim kontingentom, zamijenit ćemo postojeće naoružanje koje ovdje imamo. Siguran sam da ćemo jednako dobro biti ocijenjeni, kao i do sada”, rekao je ministar Banožić te poručio: “Hvala vam još jednom. Sve ste pokazali u ovih nekoliko mjeseci u Poljskoj. Vjerujem da će zapovjednici to znati vrednovati.”

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić rekao je pripadnicima hrvatskog kontingenta kako prati sve aktivnosti kontingenta u Poljskoj. “Za neke od vas bit će prilike za ponovno sudjelovanje u aktivnosti u Poljsku s bitnicom Panzer haubica 2000”, poručio je general-pukovnik Šerić.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić poručio je pripadnicima hrvatskog kontingenta kako trebaju i dalje biti marljivi i ustrajni te se veseli njihovom povratku u postrojbe.

“Zadaće hrvatskog kontingenta prvenstveno su uvježbavanje i obuka sa saveznicima te postizanje pune interoperabilnosti sa borbenom grupom. U tome smo definitivno uspjeli što smo pokazali kroz pet glavnih obučnih događaja, pet glavnih vojnih vježbi”, rekao je zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj satnik Dario Bilješković.

Podsjetimo, Hrvatska vojska od listopada 2017. pridonosi borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa. Trenutačno je Hrvatska vojska prisutna s 80 pripadnika, a od 2017. do danas ukupno je u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti sudjelovalo 635 pripadnika Hrvatske vojske. Hrvatska vojska i dalje će pružati potporu saveznicima na ovom području, a od 2023. godine s bitnicom PzH 2000.

Ministar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u PoljskojMinistar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u Poljskoj