Ministar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-a| Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-a

Pridonijeti hrvatskoj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu aktivnost je koja nikada ne prestaje, poručio je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić posjetio je u utorak 29. studenog 2022. godine pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske koji se nalaze na redovnom, planskom godišnjem uvježbavanju razvrstane pričuve na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Riječ je o obuci pripadnika razvrstane pričuve iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije pričuvnog sastava Hrvatske vojske, koja se provodi radi podizanja sposobnosti za izvršenje dodijeljene misije. Pričuvnici se osposobljavaju za provedbu procedura i zadaća među kojima su i one za pomoć civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa.

Ministar Banožić pričuvnicima je zahvalio što su fokusirano pristupili ovoj aktivnosti. “Mnogi od vas gradili su Hrvatsku vojsku, neki aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu, neki djelatnom vojnom službom u poslijeratnim godinama, a neki služeći vojni rok ili kao dragovoljni ročnici. Pridonijeti hrvatskoj stabilnosti i sigurnosti, hrvatskom prosperitetu aktivnost je koja nikada ne prestaje. Sposobnosti i znanja kojima raspolažete dragocjena su i pridonose snazi i Hrvatske vojske i Republike Hrvatske”, rekao je Banožić.

Ministar je istaknuo kako je bitno sagledati trenutak u kojem dolazi do ozbiljne ugroze globalne sigurnosti te kako je Hrvatska Vlada beskompromisno izabrala pridonositi jačanju zajedničkih vrijednosti znajući da i sigurnost i stabilnost ne započinju na našim granicama.

“Hrvatska Vlada povećala je izdvajanja za obranu. Proračun Ministarstva obrane je najveći od Domovinskog rata, nabavljamo suvremene avione, helikoptere, moderniziramo sustave. Znamo da izdvajanje  za obranu nije potrošnja, već ulaganje u budućnost”, rekao je ministar te dodao kako to ulaganje ima značajan doprinos na cijeli niz gospodarskih aktivnosti i otvara mogućnosti za snaženje našega gospodarstva.

“Vjerujem kako ste se tijekom vašeg boravka ovdje podsjetili što znači snaga zajedništva i pobjednički duh hrvatskog vojnika”, zaključio je ministar Banožić.

U okviru obuke na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja i na vojnom poligonu “Josip Markić” kod Knina provodi se uvježbavanje pričuvnika u temeljnim i specijalističkim vojnim vještinama i zadaćama poput rukovanja i gađanja osobnim i skupnim naoružanjem. Također, uvježbavanje u provedbi taktika, tehnika i procedura vezanih uz kretanje, komuniciranje, reagiranje te provedbu različitih vrsta taktičkih aktivnosti na razini desetina-vod-satnija.

Pričuvnici koji spadaju u zapovjedni kadar osposobljavaju se u području procesa donošenja vojne odluke te u procedurama vođenja postrojbe. Kao kruna obuke, provode se bojeva gađanja jurišnom puškom VHS, strojnicom 12,7 mm, ručnim raketnim bacačem (RPG), minobacačem 60 mm i haubicom 122 mm D30.

Obuku provode pripadnici djelatnih jezgri pješačkih pukovnija, instruktori iz sastava djelatnih postrojbi HKoV-a te djelatni dočasnici i časnici iz zapovjedništava postrojbi borbene potpore.

Ministar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-aMinistar Banožić s pripadnicima pričuvnog sastava HV-a