Ministar Banožić s veleposlanikom Japana Masatom | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić s veleposlanikom Japana Masatom

Nastupni posjet veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj NJ.E. Isu Masata

Ministar obrane Mario Banožić primio je u srijedu 6. srpnja 2022. godine u nastupni posjet veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj NJ.E. Isu Masata.

Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi između Republike Hrvatske i Japana te se razgovaralo o mogućnostima unaprjeđenja suradnje kako obrambene i sigurnosne, tako i u području izobrazbe i obuke.

Ministar Banožić i veleposlanik Masata razmijenili su mišljenja i stavove o stanju u Ukrajini i situaciji u Jugoistočnoj Europi složivši se da je prioritet očuvanje mira i stabilnosti na tom području.

Izrazivši zadovoljstvo što je hrvatski vojnik opremljen naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, ministar Banožić rekao je kako i područje obrambene industrije daje prostor za razvoj suradnje dviju zemalja.

Ministar je pozvao veleposlanika na ASDA-u sljedeće godine rekavši kako je to izvrsna prilika da se upozna s proizvodima hrvatskih proizvođača vojne opreme. Zahvalio je veleposlaniku na angažiranosti Japana u protuminskom djelovanju i dugogodišnjoj financijskoj pomoći u razminiranju Hrvatske.

Veleposlanik Iso Masato izrazio je zadovoljstvo bilateralnom suradnjom dviju država koje iduće godine obilježavaju 30 obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Također je naglasio kako vidi mogućnost suradnje u području razminiranja s obzirom na veliko iskustvo Hrvatske u razminiranju kao i na tehnološka rješenja koje Hrvatska ima.

Ministar Banožić s veleposlanikom Japana MasatomMinistar Banožić s veleposlanikom Japana MasatomMinistar Banožić s veleposlanikom Japana Masatom