Ministar Banožić sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike Boyerom | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike Boyerom

Kontinuiranim ulaganjem u obranu snažimo ukupnu vjerodostojnost Republike Hrvatske u NATO-u, ali i smanjujemo rizike za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, rekao je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u Ministarstvu obrane sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike Spencerom Boyerom u sklopu održavanja bilateralnih obrambenih konzultacija između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak 18. svibnja 2023. godine.

Ministar Banožić se osvrnuo na ukupne bilateralne odnose RH i SAD-a, posebice u području energetike te zahvalio američkom partneru na potpori i suradnji.

Također Banožić i Boyer razgovarali su o daljnjem razvoju obrambenih sustava dviju država.

“U području obrane, SAD je ključni strateški partner Hrvatske te će se sveobuhvatna suradnja nastaviti upravo na tim temeljima, ali siguran sam i produbljivati”, rekao je ministar Banožić.

Sugovornici su razmijenili stavove o trenutnoj obrambenoj suradnji i najznačajnijim projektima opremanja i modernizacije u Oružanim snagama RH, što se prije svega odnosi na nabavu i uvođenje u uporabu helikoptera UH-60M Black Hawk i borbenih vozila pješaštva Bradley.

“Navedeni projekti su u skladu s hrvatskim nacionalnim potrebama kao i NATO ciljevima sposobnosti. Konačni cilj nam je zamijeniti opremu istočnog porijekla onom zapadnog porijekla te dodatno osnažiti napore koji se u NATO-u kolektivno poduzimaju kada su u pitanju modernizacija, opremanje i spremnost oružanih snaga saveznica”, naglasio je Banožić.

Ministar Banožić je dodao kako kontinuiranim ulaganjem u obranu snažimo i ukupnu vjerodostojnost Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu, ali i smanjujemo rizike za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini te jugoistočnoj Europi.

U pogledu situacije u Ukrajini, ministar Banožić je istaknuo da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno dok je u pogledu sigurnosno-političke situacije u jugoistočnoj Europi istaknuo kontinuirani hrvatski stav o potrebi nastavka euro-atlantskih integracija država tog dijela Europe kao i s tim povezane nedavne pozitivne pomake.

“Hvala SAD-u na privrženosti u pogledu ovih procesa, poglavito u okviru inicijative Američko-jadranske povelje”, kazao je na kraju ministar Banožić.

Zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike Spencer Boyer potvrdio je izvrsne odnose dviju država, naglasivši kako će se oni sigurno nastaviti i u budućnosti. “SAD i Hrvatsku veže višegodišnje prijateljstvo i partnerstvo posebno u području obrane, gdje zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske”, rekao je Boyer.

Sastanku je nazočio i otpravnik poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Mark Fleming.

Ministar Banožić sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike BoyeromMinistar Banožić sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike BoyeromMinistar Banožić sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike BoyeromMinistar Banožić sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za europske i NATO politike Boyerom