Ministar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadi | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadi

Vlada je prepoznala važnost ulaganja u Hrvatsku vojsku, u unaprjeđenje procesa opremanja, modernizacije i izgradnje sposobnosti na čemu će i dalje raditi, rekao je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima u petak 24. lipnja 2022. boravio je u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadi u vojarni “4. gbr. Pauci” u Kninu. Na početku posjeta u Spomen sobi poginulih pripadnika 4. gardijske brigade Pauci odana je počast Paucima koji su živote položili na Oltar domovine.

Ministar Banožić zahvalio je pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade na naporima koje ulažu kako bi brigada zahtjevne zadaće ispunila na najbolji mogući način. Naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske prepoznala važnost ulaganja u vojsku, u unaprjeđenje procesa opremanja, modernizacije i izgradnje sposobnosti.

Govoreći o već pokrenutim značajnim projektima za Hrvatsku kopnenu vojsku, ministar Banožić izdvojio je nabavu vozila pješaštva Bradley, puškostrojnica te opremanje oklopnih vozila BOV Patria.

“Vlada je početkom ove godine donijela odluku o prihvaćanju ponude za donaciju 89 vozila Bradley i za dovođenje 62 vozila u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga za 62 vozila”, rekao je ministar Banožić te dodao kako će se u prvom razdoblju DPR-a teška pješačka bojna opremiti Bradleyima.

“Vojnik je središte obrambenog sustava i od početka mandata Vlade Andreja Plenkovića fokus rada u Hrvatskoj vojsci je na čovjeku i zato konstantno radimo na poboljšanju uvjeta života i rada i materijalnih prava vojnika,” poručio je Banožić i istaknuo kako je prošli tjedan u djelatnu vojnu službu primljeno 200 vojnika od kojih je većina raspoređena upravo u Gardijsku mehaniziranu brigadu. “Prvi put smo kod ovoga prijma raspisali natječaj po mjestu službe kako bi omogućili vojnicima raspored bliže njihovim prebivalištima. Tako je, vodeći brigu o interesima službe, većina vojnika raspoređena bliže njihovu mjestu stanovanja,” rekao je ministar obrane.

Radi daljnjeg unaprjeđenja obrambenog resora u proceduru će se uskoro uputiti Strategija obrane Republike Hrvatske i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz opremanje borbenim vozilima pješaštva Bradley, predviđena je nabava i opremanje borbenih oklopnih vozila Patria. “Za Hrvatsku kopnenu vojsku provest će se nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa, a nakon toga i srednjeg dometa za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Pokrenut će se opremanje prijenosnim sustavima za protuoklopnu borbu, modernizacija postojećih te nabava novih samohodnih haubica PzH-2000,” istaknuo je Banožić.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler prezentirao je postignuća i izazove s kojima se susreću, razvoj sposobnosti i prioritete.

“Ne želimo samo biti najveća, nego najbolja i najspremnija postrojba Hrvatske vojske,” kazao je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler. Istaknuo je kako će Gardijska mehanizirana brigada nastaviti stvarati kreativni i inovativni stožerni tim te obučavati i razvijati hrabre, samouvjerene, odgovorne i kompetentne gardiste i vođe. “Oni će biti vrhunski uvježbani na modernim oružanim sustavima, spremni i motivirani odgovoriti i pobijediti u budućim izazovima kako u Domovini tako i u međunarodnom okruženju”, zaključio je brigadni general Ressler.

Radnom posjetu nazočili su načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija i drugi.

Ministar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadiMinistar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadi