U Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“ održan je svečani prijam 60 kadeta u djelatnu vojnu službu | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-a

Pozdravljam spremnost kadeta za pridruživanje Hrvatskoj vojsci u vremenima novih sigurnosnih izazova za suvremeni svijet, rekao je Banožić

U Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“ u Zagrebu u petak 26. kolovoza 2022. godine održan je svečani prijam 60 kadeta u djelatnu vojnu službu kadeta 15. i 16. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Rješenja o prijmu kadetima uručio je ministar obrane Mario Banožić, koji je u obraćanju istaknuo kako je svaki od kadeta svojim posebnostima, znanjima i vještinama neprocjenjivo važan za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku.

„Posebno pozdravljam spremnost za pridruživanje Hrvatskoj vojsci u vremenima novih sigurnosnih izazova za suvremeni svijet. Obučenost i izobrazba našeg djelatnog sastava temelj su i jamac sigurnosti Domovine. Nemojte dozvoliti da itko ugrozi ime Domovine za koju su se hrvatski branitelji izborili, slobodu i samostalnost u kojoj danas živimo. Vi ste budućnost Hrvatske vojske, ali i njezine buduće vođe“, poručio je ministar Banožić.

Govoreći o Sveučilištu za obranu i sigurnost, ministar Banožić je naglasio kako je transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman” od posebnog državnog interesa te da se ulažu značajni napori kako bi se sustav vojnog obrazovanja podigao na višu razinu. „Vlada je to prepoznala i osnivanjem Sveučilišta stvaraju se ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti“, kazao je ministar obrane.

Ministar je podsjetio kako je fokus rada u Hrvatskoj vojsci na čovjeku – vojniku, dočasniku i časniku. „Naša dužnost i obveza prema hrvatskom narodu je razvoj Hrvatske vojske, a osnova razvoja je upravo znanje. I dalje ćemo nastaviti raditi na unapređenju svih procesa sustava, a obrazovanje je jedan od temeljnih“, rekao je Banožić.

“Odlučili ste da vaš životni poziv bude obrana Domovine, što je iznimno časna i odgovorna dužnost. Postajete dio organizacije koja, zbog očekivanja građana, zbog svojih misija i zadaća, zbog svog etičkog kodeksa, mora biti elitni dio hrvatskog društva. Iskreno vjerujem da ćete i vi pridonijeti tom cilju, jer vašim smo dolaskom svi mi zajedno postali bolji, te još malo pametniji i mlađi. Svi vi koji danas završavate jednu fazu svog školovanja u Hrvatskoj vojsci predstavljate zajednički uspjeh sustava vojne izobrazbe. Prije svega, to je vaš osobni uspjeh, vaše osobno postignuće na koje imate pravo biti ponosni. U ime pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime svim kadetima 15. i 16. naraštaja čestitam od srca”, poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj.

Kadetkinje i kadeti složili su se kako je posebna čast biti dio obitelji Hrvatske vojske te vjeruju da će stečena znanja i vještine uspješno koristiti za daljnja napredovanja i profesionalni razvoj.

U 15. naraštaju studijske programe završilo je 38 kadeta, od toga zvanje magistra vojnog inženjerstva steklo je 23 kadeta, a 15 kadeta je steklo zvanje magistra vojnog vođenja i upravljanja.

U 16. naraštaju studijske programe završilo je 22 kadeta od toga zvanje prvostupnika vojnog inženjerstva steklo je 5 kadeta, a 17 kadeta steklo je zvanje prvostupnik vojnog vođenja i upravljanja.

Kadeti se u djelatnu vojnu službu primaju dana 1. rujna 2022., dodjeljuje im se prvi časnički čin poručnika / poručnice i bit će raspoređeni na početne časničke dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Uz kadete, svečanosti su nazočili i državni tajnici, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin i drugi.

Ministar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-aMinistar Banožić uručio rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-a