Ministar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašima | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašima

Čast mi je uručiti vam ugovore. I dalje ćemo zajedno raditi na dobrobit hrvatskog sporta i Hrvatske vojske, poručio je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić u utorak 25. siječnja 2022. u Ministarstvu obrane uručio je ugovore vrhunskim sportašicama i sportašima s kojima je MORH potpisao ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2022. godinu.

Uručivanju ugovora nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, državni tajnici Brako Hrg i Zdravko Jakop, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Neven Šavora.

Ministar Banožić čestitao je okupljenim sportašima ugovornim pričuvnicima na dosadašnjim uloženim naporima u ovim izazovnim vremenima, na ostvarenim rezultatima, kazavši kako su oni prije svega poticaj vojnikinjama i vojnicima u svim disciplinama, a isto tako u životu i radu.

“Sportski duh koji vi prenosite, vaš angažman i rezultati, dodatni su poticaj Hrvatskoj vojsci za postizanje boljih rezultata”, rekao je ministar te dodao: “Ponosni smo što ste dio naše obitelji Hrvatske vojske. Vašim odlascima na natjecanja promovirate Republiku Hrvatsku, vašu reprezentaciju, klubove i sportske saveze, a isto tako promovirate i Hrvatsku vojsku. U ovoj godini sklopit ćemo ugovore s 47 ugovornih pričuvnika – vrhunskih sportašica i sportaša. Želja mi je da u budućnosti još veći broj vrhunskih sportaša postane dio velike obitelji Hrvatske vojske. Čast mi je što mogu danas biti s vama i uručiti vam ugovore. I dalje ćemo zajedno raditi na dobrobit hrvatskog sporta i Hrvatske vojske”.

“Zahvaljujem ministru Banožiću i Ministarstvu obrane na realizaciji potpisivanja ugovora s vrhunskim sportašima – ugovornim pričuvnicima, među kojima su i olimpijski pobjednici. Kako kažu i naši sportaši, ovi ugovori od velike su važnosti za njihove sportske karijere”, rekao je Neven Šavora i naglasio kako 47 vrhunskih sportaša ugovornih pričuvnika dokazuju izvrsnost i potrebu za daljnjim nastavkom suradnje s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom.

Valent Sinković rekao je kako mu je iznimna čast biti dio obitelji Hrvatske vojske te kako im je upravo to dodatna motivacija na natjecanjima: “Znamo da branimo boje Hrvatske vojske i to nam daje dodatan poticaj. Zahvaljujem ministru obrane na razumijevanju važnosti ovih ugovora za nas sportaše, hvala Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom olimpijskom odboru”.

Zapošljavanje vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane počelo se razvijati 2010. godine kada je potpisan Sporazum o suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora. Slična pozitivna iskustava imaju i druge europske zemlje.

Tijekom godina model se mijenjao i razvijao, a od 2015. godine vrhunski sportaši postali su dio pričuvnog sastava Hrvatske vojske što je regulirano Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Republici Hrvatskoj između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prijedlog vrhunskih sportaša s kojima se sklapaju ugovori izrađuje Hrvatski olimpijski odbor prema kriteriju sportske kvalitete (kategorizacija sportaša u RH) i kriteriju sporta koji se razvija u Ministarstvu obrane, prema CISM sistematizaciji sportova: vojni sportovi-vojni petoboj, mornarički petoboj, padobranstvo, streljaštvo i orijentacijsko trčanje; borilački sportovi-judo, taekwondo, hrvanje i boks; individualni sportovi-atletika, plivanje i spašavanje života, biatlon, skijaško trčanje, triatlon i jedrenje te ostali sportovi.

Ministar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašimaMinistar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašima