Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-a

Posjet je organiziran povodom Odluke Vlade RH o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona čime je prihvaćen završni prijedlog Stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu kako je najpovoljnija ponuda, ponuda Države Izrael

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima posjetili su u petak, 30. ožujka 2018. Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su se susreli sa zapovjednicima i pripadnicima HRZ-a.

Posjet je organiziran povodom Odluke Vlade RH o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona čime je prihvaćen završni prijedlog Stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu kako je najpovoljnija ponuda, ponuda Države Izrael.

Tom prilikom, ministar Krstičević održao je pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prezentaciju o prioritetima u ovoj godini.
U tom kontekstu ministar je istaknuo kako je izrazito sretan i čestitao pripadnicima HRZ-a povodom ove povijesne Odluke koja će rezultirati ogromnim dobitkom za cijelu Republiku Hrvatsku i Oružane snage RH, ali prvenstveno za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koji će biti korisnici višenamjenskih borbenih aviona.

“Naš je san 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i kada slavimo 25. godina Vojno redarstvene operacije Oluja na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona  u rukama hrvatskih pilota, godinu iza toga njih još šest, i godinu iza toga još četiri” naglasio je ministar.

Prisjetio se i početaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Domovinskom ratu kad su prevagu činili poljoprivredni avioni i par MiG-ova i usporedio sa današnjom situacijom kad “nabavljamo eskadrilu jednog od najboljih višenamjenskih aviona ikad napravljenih” te ukratko podsjetio na korake koji su prethodili donošenju konačne Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Ministar se posebno zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom procesu, članovima stručne skupine, zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pilotima i tehničarima, te istaknuo: “Neizmjerno sam ponosan na sve vas u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu koji ste održali časnu tradiciju pobjedničkog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kroz teška vremena i trenutke kad se činilo sasvim vjerojatno da ćemo ostati bez nadzvučne borbene komponente. Velika mi je čast što sam baš u ovom trenutku ministar obrane i što mogu reći da se to neće dogoditi!”

Također, ministar je dodao kako se “nakon svih naših pobjeda, nakon vaše ključne uloge u najvećim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske, ne smijemo u tišini odreći ove ključne sposobnosti. Ona je u funkciji mira, sigurnosti, odvraćanja od svake ugroze. Moramo se sjećati naših početaka i što bi nam tada značilo da smo imali nadmoć u zraku.”

Od svih pripadnika HRZ-a ministar očekuje, kao i do sada maksimalni angažman jer je riječ o strateškoj važnosti ne samo za zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku, nego za cijelu hrvatsku državu. “Višenamjenski borbeni avion vaš je prvi prioritet. Vi svi razumijete kakav je to iskorak, kakav je to tehnološki skok” istaknuo je te dodao kako država nije ista sa ili bez ove sposobnosti ali i da smo zbog budućih generacija odgovorni i ovaj projekt provesti ozbiljno i temeljito i iskoristiti ga za davanje zamaha čitavom sustavu.

Na kraju se ministar osvrnuo na aktualne zadaće svih sastavnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstava ali i kompletnih Oružanih snaga i Ministarstva obrane te izdvojio neke od postignutih ciljeva. Posebno je istaknuo izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama koje je Hrvatski sabor izglasao prošlog tjedna. “Ovim izmjenama vratili smo izgubljena materijalna prava vojniku i olakšali mu planiranje života i karijere” rekao je ministar te istaknuo kako je ponosan što je čovjek ponovo u središtu sustava, jer bez zadovoljnog, opremljenog i spremnog vojnika nema uspješne vojske.
“Vratili smo naziv Hrvatska vojska, koji je naša tradicija i u kojem se svi možemo prepoznati. “Oružane snage” je službeni naziv, ali mi smo Hrvatska vojska! I naziv vaše grane promijenili smo u “Hrvatsko ratno zrakoplovstvo” rekao je te zaključio kako se ovim zakonskim promjenama stvara sustav koji je smisleniji, operativniji, bolji i jači, s čovjekom u središtu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov zahvalio je svim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na uspješnoj provedbi svih zadaća. U kontekstu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona naglasio je kako je riječ o izuzetnoj prilici koju Oružane snage i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo moraju znati maksimalno iskoristiti.

“Uvođenje višenamjenskog borbenog aviona zahtjevan je i složen projekt u kojem je potreban ogroman angažman svih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, zaključio je general Šundov.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mate Mikić osvrnuo se na aktualne zadaće Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, od aktivnosti na reorganizaciji strukture i preustroja u svijetlu nadolazećih zadaća i aktivnosti, do projekata, programa i ciljeva svih ustrojbenih cjelina HRZ-a. Pri tom je izdvojio sudjelovanje HRZ-a u potpori civilnim organizacijama i institucijama u RH, od hitnog medicinskog prevoženja do protupožarnih aktivnosti, te zadaće nadzora i zaštite zračnog prostora u sklopu Integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane NATO-a i sudjelovanje u međunarodnim misijama.

Od većih projekata, izdvojio je aktivnosti oko nabave višenamjenskog borbenog aviona, uvođenje u operativnu uporabu helikoptera OH-58D te remont helikoptera Mi-171Sh.

Ministar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-aMinistar Krstičević i general Šundov u Zapovjedništvu HRZ-a