Ministar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti | Foto: MORH / J. Kopi

Ministar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti

Uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti omogućio je optimalno djelovanje državnih institucija i lokalne i regionalne samouprave, rekao je Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je u srijedu, 23. listopada 2019. godine u Opatiji na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti. Riječ je o 13. konferenciji hrvatskih menadžera sigurnosti čija je središnja tema Novi oblici sigurnosti, a koja se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti održava od 23. do 25. listopada 2019. godine.

Konferencija je započela minutom šutnje za poginulog pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, Josipa Briškog.

Uz ministra Krstičevića, pozdravne riječi uputili su predsjednik HUMS-a Alen Ostojić i voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.

Ministar Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako mu je osobita čast kao predsjedniku Koordinacije za domovinsku sigurnost sudjelovati na ovako uglednom skupu stručnjaka, znanstvenika i poduzetnika iz područja sigurnosti te poželio da rad ove konferencije bude uspješan i plodonosan.

Ministar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti | Foto: MORH / J. Kopi

Domovinska sigurnost – Iskustva i perspektive

Na početku izlaganja ministar Krstičević je rekao kako “nacionalna sigurnost i sigurnost postaje središnje pitanje daljnjeg razvitka demokratskih društava, koja su zbog svoje otvorenosti i transparentnosti sve više suočena s raznovrsnim sigurnosnim rizicima”.
“Trendovi promjena sigurnosne paradigme traže od nas da budemo brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju i naša je obveza razmišljati izvan ustaljenih okvira i poticati kritičko i kreativno razmišljanje. Premda smo, kao i sve druge države, izložene različitim prijetnjama i ugrozama, Republika Hrvatska je danas sigurna država i to prepoznaju milijuni građana EU i drugih zemalja koji kao turisti i na druge načine posjećuju Hrvatsku“ istaknuo je Krstičević.

Postignuća sustava domovinske sigurnosti

Ministar Krstičević govorio je o iskustvima razvoja i postignućima sustava domovinske sigurnosti, od donošenja Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u listopadu 2017., do daljnjeg smjera razvoja sustava.
“Prvi korak u izgradnji sustava bilo je donošenje strateških dokumenata, nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti 2017. godine. Strategija je nakon punih 15 godina jasno definirala nacionalne interese Republike Hrvatske i strateške ciljeve, od kojih je jedan i „Uspostava i razvoj sustava domovinske sigurnosti”, a Zakonom je uspostavljen pravni okvir za djelovanje. Potom je ustrojena Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, međuresorno tijelo nadležno za usklađivanje i koordiniranje rada sustava domovinske sigurnosti s jasnim ciljevima i zadaćama“ podsjetio je ministar te posebno naglasio važnost Strategije:
“Strategija je jasno pokazala da nam treba model sustava sigurnosti koji će koordiniranim planiranjem, reakcijom i upravljanjem u izvanrednim i kriznim situacijama otkloniti utvrđene nedostatke postizanjem sinergijskoga preventivnog učinka djelovanja, brzim i učinkovitim sprječavanjem, odnosno uklanjanjem štetnih posljedica izvanrednog ili kriznog događaja te skraćivanjem vremena oporavka i povratka u stanje funkcionalnosti”.

Sustav domovinske sigurnosti postao je brend ove Vlade

U kontekstu djelovanja Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar Krstičević govorio je o provedenim sjednicama i vježbama iz područja kibernetičke sigurnosti i područje borbe protiv požara istaknuvši “Koordinacija, koja okuplja predstavnike akademske zajednice, stručnjake iz područja o kojima se raspravlja, predstavnike operativnih snaga sustava te predstavnike lokalne i područne (regionalne) samouprave, redovito je održavala sjednice na kojima su donošeni zaključci o važnim temama za djelovanje sustava”.

Također u području borbe protiv požara, pored dvije godišnje vježbe na kojima je provjerena spremnost sustava i snaga za borbu protiv požara ostvarena su značajna poboljšanja preventivnog djelovanja i odgovora na požare. „Ustrojavanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva i Situacijskog operativnog središta, računalna potpora, poboljšanje video nadzora, djelovanje bespilotnih letjelica, skraćeni proces donošenja odluka, bolje krizno komuniciranje i drugo je role model kako bi se sustav trebao razvijati i u drugim područjima mogućih kriza“ istaknuo je ministar podsjetivši kako je Koordinacija aktivno djelovala na terenu i tijekom velikih snježnih padavina, poplava i požara otvorenog prostora.

“Uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti omogućio je optimalno djelovanje državnih institucija i lokalne i regionalne samouprave, usklađenije u odnosu na ranije razdoblje. Povećana brzina reakcije, učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija samo su neke od kvaliteta sustava kojima smo svjedočili” istaknuo je te zaključio:
„Taj sustav nastavljamo graditi iz dana u dan, a sinergija koja povezuje sve sastavnice sustava na očigled daje rezultate. Policija, Hrvatska vojska, civilna zaštita, vatrogasci, sigurnosno obavještajni sustav, lokalna zajednica, udruge, građani – svatko daje svoj doprinos!

Ministar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti | Foto: MORH / J. Kopi

Planirani smjer razvoja sustava domovinske sigurnosti

U kontekstu dograđivanja sustava i predstojećim planovima ministar je rekao: “Ono s čim ćemo započeti u mandatu ove Vlade je, po prvi put, izrada Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima, a doprinos sustavu bit će i pokretanje Studija domovinske sigurnosti koje će izgrađivati buduće lidere u ovom zahtjevnom funkcionalnom području. To će biti velik doprinos jer trenutačno u Republici Hrvatskoj ne postoji klasifikacijski okvir za stvaranje ove vrste stručnjaka.”

“Jedan od važnih smjerova u razvoju sustava domovinske sigurnosti je i veće participiranje pravnih osoba iz privatnog i nevladinog sektora u aktivnostima i zadaćama iz okvira procesa upravljanja sigurnosnim rizicima, uključujući i upravljanje u kriznim stanjima. Poseban doprinos se očekuje od industrije privatne sigurnosti te od akademske i znanstvene zajednice, a važnu ulogu tu svakako ima i korporativna sigurnost” istaknuo je.

Ministar je na kraju rekao da će upravljanje sigurnosnim rizicima biti sve teža i kompleksnija zadaća, u svijetlu sigurnosne situacije koja u nadolazećim godinama i desetljećima neće biti nimalo jednostavnija, te je za očekivati da će vrijednosti uspostave Sustava domovinske sigurnosti postati još izraženije u vremenima koja su pred nama.

Na otvorenju konferencije sudjelovalo je više od 200 sudionika među kojima i brojni predsjednici Uprava uglednih hrvatskih korporacija: JANAF, HEP, AD Plastik, Plinacro, HAC, članovi uprava, menadžeri korporativne i privatne sigurnosti te gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Kine.

Ministar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnostiMinistar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti