Krstičević u Osijeku predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u području obrane | Foto: MORH / M. Čobanović

Ministar Krstičević na konferenciji “Europa koja je utjecajna”

Krstičević u Osijeku predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u području obrane

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavili su u utorak, 26. studenog 2019. u Osijeku četvrti krovni prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije: “Europa koja je utjecajna”.

U svom obraćanju ministar obrane istaknuo je: “Uz velike ljudske žrtve i patnju naroda, posebno ovdje u Slavoniji, Hrvatska je uspjela ostvariti međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost, što nam je omogućilo da postanemo dijelom najuspješnijih političkih projekata u povijesti, članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije”.

Ministar Krstičević predstavio je prioritete i glavne aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva obrane, istaknuvši kako je predstojeće predsjedanje Vijećem Europske unije kruna sveukupnog rada Republike Hrvatske.

Krstičević u Osijeku predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u području obrane | Foto: MORH / M. Čobanović

Krstičević: Predsjedanje Vijećem Europske unije je velika odgovornost i prilika za Republiku Hrvatsku

“Teme u području obrane na koje ćemo staviti naglasak bit će nastavak implementacije, konsolidacije i osiguravanje koherentnosti pokrenutih obrambenih inicijativa s naglaskom na izgradnji sposobnosti, zatim jačanje suradnje Europske unije i NATO-a, razvijanje istraživačke i industrijske dimenzije te jačanje napora Europske unije na prostoru jugoistoka Europe u području sigurnosti i obrane”, poručio je ministar zaključivši kako predsjedanje za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost.

Od obrambenih inicijativa ministar Krstičević istaknuo je Stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), Koordinirani godišnji pregled obrane (CARD), Europski obrambeni fond (EDF) te vojnu pokretljivost, poručivši kako je glavni cilj ovih inicijativa razvoj sposobnosti kroz suradnju, izbjegavanje dupliciranja i nepotrebnih trošenja kako materijalnih, tako i ljudskih resursa.
“Republika Hrvatska sudjeluje u šest PESCO projekata kroz koje razvija sposobnosti u području vojne pokretljivosti, logistike, odgovora na prirodne katastrofe, kibernetičke sigurnosti te pomorskog i NBKO nadzora”, istaknuo je.

Govoreći o suradnji Europske Unije i NATO-a, ministar je naglasio kako Republika Hrvatska obrambene inicijative EU vidi kao doprinos jačanju obiju organizacija: “Hrvatska će kao predsjedavajuća država poticati daljnje jačanje sadržajne i komplementarne suradnje EU i NATO-a”.

Krstičević u Osijeku predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u području obrane | Foto: MORH / M. Čobanović

Nastavit ćemo poticati suradnju Hrvatske vojske i obrambene industrije, osobito malog i srednjeg poduzetništva

Na temu jačanja EU napora na području jugoistočne Europe ministar je istaknuo važnost suradnje i pružanja potpore partnerima u suočavanju sa sigurnosnim izazovima i prijetnjama.
Ministar je izlaganje zaključio najavom međunarodne konferencije “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” koja će se u suradnji s Europskom obrambenom agencijom održati u ožujku 2020. u Zagrebu. Uz brojne aktivnosti koje će se provesti u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja, ministar je najavio i konferenciju u suradnji sa saveznom Republikom Njemačkom “EU-NATO suradnja” u lipnju 2020. u Splitu.

Osim nadležnosti Ministarstva obrane za nacionalni prioritet “Europa koja je utjecajna”, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska neposredno su dio i nacionalnog prioriteta “Europa koja štiti”.

Krstičević u Osijeku predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u području obrane | Foto: MORH / M. Čobanović

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman: Hrvatska će raditi na promicanju temeljnih vrijednosti Europske unije, demokraciji, vladavini prava, osobnim slobodama, borbi protiv korupcije, promicanju mira i stabilnosti

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako Republika Hrvatska Vijećem EU-a predsjeda nakon šest godina članstva u Uniji.

Podsjetio je kako su vanjskopolitički ciljevi Republike Hrvatske bili normirani od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: “Velika je čast da se možemo suočiti s tako važnom i odgovornom dužnosti te voditi kompletnu politiku Europske unije”.

Istaknuo je kako su prioriteti hrvatskog predsjedanja usuglašeni s ključnim strateškim dokumentima Europske unije, dodavši kako Hrvatska preuzima kormilo EU-a u vremenu kada se ona suočava s izazovima migracija, sigurnosnim prijetnjama, klimatskim promjenama, gospodarskom nejednakošću i nepoznanicom Brexita: “Republika Hrvatska radit će na promicanju temeljnih vrijednosti Europske unije, demokraciji, vladavini prava, osobnim slobodama, borbi protiv korupcije te će osobiti naglasak staviti na jačanje Europske unije u svom neposrednom okruženju zbog mira, sigurnosti i stabilnosti”.

Govoreći o prioritetima hrvatskog predsjedanja, ministar Grlić Radman naglasio je kako će Republika Hrvatska poticati proširenje te nastaviti promicati otvorenu i slobodnu trgovinu. “Pomoći ćemo našim susjedima na njihovom europskom putu. Jugoistok Europe ne smije ostati crna rupa usred kontinenta”, poručio je.

“Predsjedanje Vijećem Europske unije prilika je da damo vlastiti doprinos razvoju europskog projekta i za predstavljanje Hrvatske europskoj javnosti. To je prigoda za pokazati europski identitet Hrvatske, kao i hrvatski identitet Europe”, zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova.

Rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac izrazio je dobrodošlicu svim okupljenima u ime 18 tisuća studenata osječkog sveučilišta dodavši kako prije 28 godina, za vrijeme Domovinskog rata, ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će Hrvatska danas biti na čelu EU-a.

Zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako u gradu na Dravi žive 22 nacionalne manjine te je stoga Osijek pravi primjer multikulturalnosti Europe, a predsjednik osječko-baranjske Županijske skuštine Dragan Vulin kazao je kako je čast biti domaćinom današnje konferencije.

Krstičević u Osijeku predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u području obrane | Foto: MORH / M. Čobanović

Nakon predstavljanja prioriteta održan panel o ključnim temama i aktivnostima predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Nakon predstavljanja prioriteta održana je rasprava u kojoj su o ključnim temama i aktivnostima predsjedanja uz Grlića Radmana, sudjelovali i Dunja Bujan iz Uprave za obrambenu politiku MORH-a, Sandro Knezović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, voditelj Doktorske škole u Osijeku Mario Vinković, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac te Dunja Duić s Pravnog fakulteta u Osijeku. Predstavljanju su nazočili brojni dužnosnici, predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, predstavnici diplomatskog zbora, članovi akademske zajednice, predstavnici hrvatske obrambene industrije, kao i brojni studenti i učenici.

Krstičević u Osijeku predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u području obrane | Foto: MORH / M. Čobanović

Konferenciji nazočili i polaznici Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”

Konferenciji su nazočili i polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” i kadeti kadetske bojne “Predrag Matanović” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Predstavljanjem prioriteta “Europa koja je utjecajna” nastavljen je ciklus predstavljanja krovnih prioriteta Republike Hrvatske tijekom njezina predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. Uz “Europa koja je utjecajna”, program predsjedanja Republike Hrvatske imat će još tri krovna prioriteta: “Europa koja raste” “Europa koja povezuje” i “Europa koja štiti”.

Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji Ministar Krstičević na konferenciji