Foto: MORH / J. Kopi

Ministar Krstičević na konferenciji veleposlanika i generalnih konzula

Kao punopravna članica NATO saveza i Europske unije, Republika Hrvatska mora graditi savezništva i partnerstva. To je naša i vaša zadaća!, ističe Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisustovao je u četvrtak, 22. kolovoza 2019. Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održanoj u Zagrebu.

Ministar Krstičević u sklopu konferencije sudjelovao je na panel diskusiji na temu Geopolitički i sigurnosni okvir te održao izlaganje o obrambenoj i sigurnosnoj politici.

Foto: MORH / J. Kopi

Domaćin je i moderator konferencije ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na konferenciji su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izabrana Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić te hrvatski veleposlanici, generalni konzuli i vojni izaslanici.

Skup su otvorili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji su u uvodnom izlaganju predstavili odrednice hrvatske vanjske i europske politike.

Foto: MORH / J. Kopi

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako je ova godišnja konferecija izuzetno bitna za sve veće izazove s kojima se susreće hrvatska vanjska i europska politika te kako diplomatska profesija nije samo zvanje već i poziv. “Pravovremeno djelovanje ono je što se danas više nego ikada očekuje od sviju vas i svih nas. Hrvatska vanjska politika uvijek mora biti proaktivna, a ne reaktivna!”, poručila je predsjednica.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je siguran da će nakon ove konferencije svi imati još jasnije smjernica za uspješno zajedničko djelovanje vanjske politike Republike Hrvatske. Istaknuo je i kako vjeruje da su hrvatski diplomati svjesni odgovornosti, časti i visokih standarda kojih se kao predstavnici Republike Hrvatske u inozemstvu moraju pridržavati.

Foto: MORH / J. Kopi

Ministar Krstičević sudjelovao je na panel diskusiji s ministrom Božinovićem i ravnateljem SOA-e Markićem te u svom obraćanju istaknuo kako je promjena sigurnosne paradigme postavila pred svjetske obrambene i sigurnosne sustave potpuno nove izazove koji zahtijevaju uključivanje i koordinaciju svih elemenata državne moći. “Stvorili smo respektabilan Sustav domovinske sigurnosti, temeljen na konceptu Partnerstva za sigurnost, za koji slobodno možemo reći kako je brend ove Vlade!”, rekao je ministar te napomenuo kako je prvi korak u izgradnji sustava bilo donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti koja je usvojena 2017. godine i koja je temeljni strateški dokument u području sigurnosti. Ministar je poručio kako su pred Hrvatskom brojni izazovi te kako je suradnja na mulilateralnoj razini od ključne vrijednosti: “Kao punopravna članica NATO saveza i Europske unije, Republika Hrvatska mora graditi savezništva i partnerstva. To je naša i vaša zadaća!”