Ministar Krstičević na sastanku ministara obrane NATO-a

Official portrait of NATO Ministers of Defence - Foto: NATO

Ministar Krstičević na sastanku ministara obrane NATO-a

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je na sastanku ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je na sastanku ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) 26. i 27. lipnja 2019. godine u Bruxellesu.

Ministri su raspravljali o izdvajanjima za obranu, NATO kolektivnoj obrani, korištenju novih tehnologija te o NATO misiji u Afganistanu.

Razgovarali su i o napretku u raspodjeli tereta, pri čemu je glavni tajnik Jens Stoltenberg podnio izviješće u kojem se procjenjuje kako će europski saveznici i Kanada u 2019. godini izdvajati za obranu 3,9 posto više u usporedbi s 2014. godinom. Zaključeno je kako je ostvaren dobar napredak koji se mora nastaviti i dalje.

Ministri su raspravljali o modernizaciji Saveza uključujući u odvraćanju i obrani, pri čemu je Savez po prvi put dosad usvojio NATO svemirsku politiku i o izazovima koje donosi odlučujuća i disruptivna tehnologija.

Sastanak ministara obrane završio je posebnom sjednicom u formatu s ministrima obrana partnerskih država koje sudjeluju sa svojim snagama u misiji Odlučna potpora u Afganistanu. Prema ocjeni glavnog tajnika, nalazimo se nikad bliže mirovnom sporazumu te je stoga važna, kako politička potpora, tako i potpora afganistanskim snagama sigurnosti u obučavanju i financiranju njihove samoodrživosti.

Ministar Krstičvić u Bruxellesu je istaknuo kako se sastanak ministara obrane održava nakon što je NATO savez obilježio sedamdeset godina postojanja, a Hrvatska deset godina članstva u ovom najmoćnijem vojnom savezu.

Osvrnuo se i na važnost ulaganja u obranu naglasivši kako je Vlada RH nakon dugugodišnjeg pada povećala obrambeni proračun: “Ova Vlada prepoznala je važnost ulaganja u obranu jer je ulaganje u vlastitu obranu ulaganje u vlastitu sigurnost”.

Također, naglasio je kako Hrvatska, kao i ostali saveznici ulaže u razvoj novih tehnologija i u nove sposobnosti. “Ove godine Hrvatska ustrojava nova zapovjedništva – Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Zapovjedništvo za besposadne zrakoplovne sustave.

Ovo je pretposljednji sastanak ministara obrane NATO-a prije sastanka predsjednika država i vlada NATO-a koji će se održati 3. i 4. prosinca u Londonu.

Ministar Krstičević s američkim ministrom obrane Markom Esperom

Na marginama NATO sastanka ministara obrane, ministar Krstičević susreo se s vršiteljem dužnosti ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Markom Esperom.

Tom prigodom, potvrđena je izvrsna suradnja Hrvatske i SAD-u, a ministri su razgovarali o nastavku suradnje u izgradnji obrambenih sposobnosti i interoperabilnosti dviju vojski.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo sastankom istaknuvši: “Sjedinjene Američke Države ključan su strateški partner i saveznik Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

 

Ministar Krstičević s američkim ministrom obrane Markom Esperom
Foto: MORH

Također, ministar Krstičević u Bruxellesu je razgovarao s ministrom obrane Republike Poljske Mariuszom Błaszczakom i ministrom obrane Litve Raimundasom Karoblisom, s kojima je potvrđena izvrsna obrambena suradnja, posebno u sklopu sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti Enhanced Forward Presence.

Minsitar Krstičević se sastao i s ministrom obrane Crne Gore Predragom Boškovićem s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja.