Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

Ministar Krstičević obišao požarišta Promina

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obišao je danas, 22. kolovoza 2017., u jutarnjim satima požarišta na području Promina, gdje se sastao s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem.

Tom prigodom ministar Krstičević se zahvalio svim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima na naporima koje ulažu u gašenju požara. “Još jednom ispred cijele Hrvatske, Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga želim vas pozdraviti i zahvaliti. Vama, kao i svim drugim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima koji ovih dana, sinoć i noćas ovo čine. Vidimo da imamo ugrozu. To je požar otvorenog plamena, a meni je drago, da smo uz ogroman angažman države, svih elemenata u državi, skupa u jednom partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, kao što je bila u Domovinskom ratu, uspjeli zajedno obraniti i Drniš te dio na benkovačkom području. Hvala dragom Bogu, nitko nije stradao. Za sada nema zapaljenih kuća. Ima uništene imovine, ali nema izgubljenih života i to je najveća vrijednost”, poručio je ministar Krstičević.

Također je naglasio kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom. “Tu smo uz svoj narod i to je naša obaveza i još jednom, dečki, radite sjajan posao, kao i naši piloti Canadaira i Air tractora. Danas, zajedno s njima, vi ste heroji u miru koji pomažu svom narodu. Na to moramo biti ponosni, to je naša zadaća i naša obaveza”, zaključio je Krstičević.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) uspjele su primiriti požarište u Pristegu, tako da u ovom trenutku više nema prijetnji za ugrozom naselja i zatvaranja auto-ceste Zagreb-Split. Na ovom požarištu ostao je još Airtractor AT-802 koji natapa i nastavlja sanirati požarište.

Na Promini još uvijek djeluju dva Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802, dok je jedan Canadair upućen na požarište Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.