Foto: MORH

Ministar Krstičević održao sastanak županijskog vatrogasnog stožera

“Pohvaljujem sve sudionike u gašenju požara, vojska je uvijek u pomoći narodu u nevoljama”, rekao je Krstičević

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević održao je u srijedu 26. rujna 2018. godine u Orebiću hitni sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije na kojemu je analizirala situacija na požarištu Orebić-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dogovoreni daljnji koraci.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom i drugi.

Foto: MORH

Nakon završetka sastanka ministar Krstičević je istaknuo kako vjeruje da će požari tijekom dana biti stavljeni pod kontrolu. “Stanje na terenu je zadovoljavajuće. Od ranog jutra angažirani su kanaderi i vjerujem da će požari danas biti stavljeni pod kontrolu”, rekao je nakon sastanka ministar Krstičević u Orebiću.

Ministar Krstičević je pohvalio sve sudionike koji su uključeni u gašenje požara istaknuvši: “To je taj sustav domovinske sigurnosti, zajedništvo, partnerstvo lokalne zajednice, vatrogasaca, DUZS-a i pomoć vojske”.

Krstičević se osvrnuo na protupožarnu eskadrilu rekavši kako nisu odustajali i da su uvijek na raspolaganju narodu u nevolji: “Znate da je vojska ključna i da uvijek pomaže narodu u nevoljama. Vidjeli ste da vojnici to jako dobro rade”.

Također, izrazio je žaljenje zbog stradale imovine – maslina, vinograda i kuća.

Foto: MORH

Nakon sastanka, ministar Krstičević se nalazi u obilasku opožarenog područja na Pelješcu.

Podsjetimo, 50 pripadnika Hrvatske vojske sa šest vozila su cijelu noć bili angažirani na požarištu, a u ranim jutarnjim satima pridružila su im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga sa sedam motornih vozila te je trenutno na požarištu angažirano ukupno 102 pripadnika i 12 motornih vozila.

Na požarištu kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji angažirana su tri Canadaira CL-4515.