Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Krstičević s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš

“Hrvatska je spremna s BiH podijeliti svoja iskustva o pomoći civilnom stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama”, poručuje Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u petak, 23. ožujka 2018. susreo se s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš koja s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku ministara održanom u Ministarstvu obrane RH potvrđena je odlična suradnja dviju susjednih zemalja. Obrambena suradnja Hrvatske i BiH prvenstveno se odvija u području vojne izobrazbe i obuke predstavnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom  vojnom učilištu, a velik potencijal buduće suradnje je i u području obrambenih industrija.

Ministar Krstičević pritom je naglasio kako je za Hrvatsku suradnja s Bosnom i Hercegovinom od neprocjenjive važnosti te da u tom smislu, podupire svaku reformu koja je usmjerena prema jednakosti triju konstitutivnih naroda.

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo suradnjom u području izobrazbe: “Moram reći kako nam je drago da kontinuiramo iskazujete interes za školovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u Hrvatskoj što pokazuje i rast broja polaznika u gotovo svim programima vojnog školovanja. Suradnja koja se provodi između naših središta za obuku izvrsno je uhodana, a osim obuke polaznika, oplemenjena je i razmjenom instruktora.”

Ministar Krstičević upoznao je ministricu Pendeš s konceptom sustava domovinske sigurnosti i s angažmanom pripadnika Hrvatske vojske u obrani od poplava, naglasivši pritom kako je pružanje pomoći civilnom stanovništvu trenutno najvažnija zadaća Oružanih snaga. Ministri su dogovorili i buduću suradnju i razmjenu iskustava u području kriza i prirodnih katastrofa. “Spremni smo s vama podijeliti svoja vrijedna iskustva o pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama”, istaknuo je ministar Krstičević.

Ministrica Pendeš naglasila je kako uspješnu bilateralnu obrambenu suradnju dokazuje i činjenica kako pripadnici OS RH i OS BiH kao članice Američko-jadranske povelje sudjeluju u NATO vođenoj misiji Resolute Support u Afganistanu te kako se u sastavu 8. Hrvatskog kontingenta nalazi i dvoje pripadnika OS BiH. “Smatramo Republiku Hrvatsku i Ministarstvo obrane prijateljima i partnerima jer imamo dva glavna vanjskopolitička cilja: članstvo u NATO-u i EU. Zahvalila bi ovom prigodom što se aktivno lobira i brine za interese Bosne i Hercegovine te što nam pomažete na ovom našem putu i pri ostvarenju ovih ciljeva”, rekla je Pendeš naglasivši kako mir i stabilnost na području Jugoistočne Europe „nema cijenu  i u tom smislu svaka suradnja sa susjednim državama je bitna“.

“Jedino sigurna država može privući investitore i samim time doprinijeti ekonomskom razvoju države te spriječiti odljev mladih ljudi”, zaključuje Pendeš.

Ministri su razmijenili mišljenja o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, naglasivši pritom kako je ključna stabilnost i sigurnost Jugoistoka Europe.

Nakon bilateralnog sastanaka u MORH-u ministar Krstičević i ministrica Pendeš obišli su izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme OSRH u dvorištu Ministarstva obrane gdje su predstavljeni proizvodi hrvatske obrambene industrije. Ministri su posjetili i tvrtku HS PRODUKT d.o.o. u Karlovcu.

 

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2752″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”60″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]