Ministar obrane Ivan Anušić na samitu NATO-a u Washingtonu | Foto: NATO

Ministar obrane Ivan Anušić na samitu NATO-a u Washingtonu

“Hrvatska zajedno s ostalim članicama pridonosi stabilnosti Saveza i očuvanju mira, odgovorna je i predana saveznica”, poručio je ministar Anušić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjeluje od 9. do 11. srpnja na samitu NATO-a u Washingtonu. Glavne su teme samita daljnja pomoć Ukrajini, odvraćanje i obrana, odnosno osnaživanje obrambene industrije te globalna partnerstva NATO-a.

Samitom se obilježava i 75. obljetnica osnutka NATO-a, koji je pokazao da je najuspješniji vojno-politički savez u povijesti te glavni jamac mira i sigurnosti svojih članica. Republika Hrvatska obilježila je ove godine i 15. obljetnicu članstva u Savezu.

Ministar Anušić sudjelovao je jučer, 9. srpnja, na proslavi 75. obljetnice NATO-a. Mjesto održavanja proslave bio je Andrew W. Mellon Auditorium, a govorima su je otvorili predsjednik SAD-a Joe Biden i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Oba su istaknula povijesni značaj NATO-a te njegovu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti članica.

“Obljetnica osnivanja NATO-a trenutak je i za prisjećanje na težak put koji je Hrvatska prošla od stjecanja svoje neovisnosti, borbe za slobodu i obranu teritorijalnog integriteta do statusa članice NATO-a. Hrvatska zajedno s ostalim članicama pridonosi stabilnosti Saveza i očuvanju mira, odgovorna je i predana saveznica”, poručio je ministar Anušić.

Anušić: Vlada RH i MORH predano i kontinuirano ulažu u Oružane snage RH

Uoči proslave obljetnice NATO-a, ministar Anušić pratio je u sklopu samita Defense Industry Forum, koji je organizirao U.S. Chamber of Commerce. Jedna od tri glavne teme samita upravo je osnaživanje obrambene industrije, povećanje vlastite proizvodnje vojne opreme i naoružanja, kao i jačanje obrambene suradnje članica.

“U svjetlu narušenih sigurnosnih uvjeta i ruske agresije na Ukrajinu, koja traje već gotovo dvije i pol godine, jačanje obrambene industrije nema alternativu. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane RH predano i kontinuirano ulažu u Oružane snage RH i potiču jačanje hrvatske vojne industrije”, rekao je ministar obrane.

Ministar Anušić danas, 10. srpnja, sudjeluje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) te na večeri za ministre obrane u organizaciji ministra obrane SAD-a Lloyda J. Austina III.

Ministar obrane Ivan Anušić na samitu NATO-a u WashingtonuMinistar obrane Ivan Anušić na samitu NATO-a u WashingtonuMinistar obrane Ivan Anušić na samitu NATO-a u WashingtonuMinistar obrane Ivan Anušić na samitu NATO-a u WashingtonuPSX_20240709_200014PSX_20240709_200104PSX_20240709_200241PSX_20240709_200556PSX_20240709_200702PSX_20240709_200843PSX_20240709_200941