Ministar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie Rayes | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie Rayes

Hrvatska je skratila rok za postizanje izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a s 2030. na 2027. godinu

U Ministarstvu obrane RH danas je, 20. lipnja 2024. godine, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić održao sastanak s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji pri čemu je potvrđeno dugogodišnje strateško partnerstvo i kvalitetna suradnja posebno u području opremanja i modernizacije Hrvatske vojske američkim sredstvima i opremom.

Uoči održavanja NATO summita u Washingtonu jedna od tema sastanka bila je postizanje izdvajanja od 2 posto BDP-a za obranu kao i nastavak hrvatske podrške Ukrajini.

Ministar obrane Anušić izvijestio je kako će Hrvatska kao pouzdan saveznik ispuniti sve preuzete obveze te kako je rok za postizanje izdvajanja za obranu od dva posto BDP-a skraćen za tri godine, s 2030. na 2027. godinu.

Također, naglasio je, kako je od 2021. godine Republika Hrvatska iznad 20% izdvajanja obrambenog proračuna za modernizaciju Oružanih snaga Republike Hrvatske, čime pokazujemo kontinuiranu predanost odlukama koje donosimo u NATO savezu te ustrajnost u jačanju naših Oružanih snaga.

Što se tiče pomoći Republike Hrvatske Ukrajini, ministar je naglasio kako će Vlada Republike Hrvatske i dalje podržavati Ukrajinsku borbu za slobodu te kako je do sada hrvatska strana donirala Ukrajini vojne opreme u vrijednosti većoj od 185 milijuna eura.

“Nastavit ćemo pružati pomoć i potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno”, rekao je ministar Anušić.

Veleposlanica Rayes čestitala je ministru na ponovnom imenovanju na dužnost potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane i zaželjela mu puno uspjeha u novom mandatu. Također, zahvalila je Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, ponajprije na donaciji vojne opreme i naoružanja.

Ovaj sastanak imao je veliki značaj i važnost u potvrđivanju dosadašnjih prijateljskih i partnerskih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te je, također, istaknuto kako je ovaj sastanak još jedna potvrda spremnosti jačanja i produbljivanja suradnje i u budućnosti.

Uz američku veleposlanicu, na sastanku su prisustvovali i voditeljica za politička i ekonomska pitanja Amy Lilis, načelnik Ureda za obrambenu suradnju pukovnik Brian Devlin i savjetnik za politička pitanja Kruno Badel.

Ministar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie RayesMinistar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie RayesMinistar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie RayesMinistar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie RayesMinistar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie RayesMinistar obrane Ivan Anušić na sastanku s veleposlanicom SAD-a Nathalie Rayes