Foto: HRZ i PZO

Ministri Krstičević, Božinović i Butković u obilasku požarišta

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević s ministrima unutarnjih poslova i prometa, Davorom Božinovićem i Olegom Butkovićem, obišao je danas, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., tijekom poslijepodneva požarišta na području Benkovca u Zadarskoj županiji.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se svim vojnicima, vatrogascima i mještanima koji sudjeluju u gašenju mnogih požara u Zadarskoj i drugim županijama naglasivši kako je ovo jedna od najtežih protupožarnih sezona. “Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijuna litara goriva. Na terenu je angažirano stotinu vojnika, a u slučaju potrebe spremno ih je još 200”, naglasio je Krstičević.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je: “Podmetanje kao uzrok ipak ne možemo isključiti”, i dodao da se prema pojedincima provode izvidne radnje zbog požara u Kistanjama.

Ministar prometa Oleg Butković potvrdio je kako su dijelovi autoceste A1 zatvoreni zbog požara zbog čega je izdao nalog da se podignu rampe. “Kad su vidjeli požar, ljudi su se na autocesti kretali u suprotnom smjeru te sada u suradnji s policijom kontroliramo promet. Od Benkovca do Pirovca je veći dio ceste miniran pa to kanaderi ne mogu gasiti. Možda smo trebali ranije otvoriti rampe, ali u početku nisu odmah bile kolone. Sada je sve normalizirano”, zaključio je Butković.

Trenutačno su sve raspoložive zračne snage angažirane na dva velika požarišta u Pristegu i Popovićima u Zadarskoj županiji. Na području požarišta kod mjesta Kožlovac, Pristeg, Vukšić, Lepuri i Popovići angažirano je 104 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH.