MORH i FER nastavit će dobru suradnju | Foto: MORH/ F. Klen

MORH i FER nastavit će dobru suradnju

Ministru Anušiću prezentirano je pobjedničko rješenje s kojim je FER-ov tim pobijedio na natjecanju u robotici

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Ivan Anušić posjetio je u utorak 27. veljače 2024. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER).

Ministar Anušić prisustvovao je prezentaciji rješenja s kojim je FER-ov tim pobijedio na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC). Cilj ovogodišnjeg natjecanja bio je otkriti plovilo i autonomnim besposadnim brodom uzeti teret s tog plovila u suradnji s bespilotnom letjelicama i to bez korištenja vanjskog navigacijskog sustava. Ministar Anušić najavio je kako će se nastaviti dobra suradnja MORH-a i FER-a.

“FER je ključan za razvoj inovacija i pokretanje inicijativa u tehnologiji u Hrvatskoj te ćemo suradnju konkretizirati i produbiti”, istaknuo je ministar Anušić.

Uz rezultate natjecanja, ministru je predstavljen i pregled istraživanja s potencijalima za dvojnu uporabu, izneseni su prijedlozi za jačanje suradnje, a ministar je i obišao laboratorij LABUST.

Sastanku su uz ministra i njegova glavnog savjetnika Ivana Hampovčana, nazočili dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Vedran Bilas, voditelj Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) Nikola Mišković, voditeljica pobjedničkog FER-ovog tima Barbara Arbanas Pascoal Ferreira te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) Bernard Gršić.

MORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnjuMORH i FER nastavit će dobru suradnju