MORH i Hrvatska vojska iznijeli nove informacije o padu helikoptera | Foto: HRZ / M. Karačić

MORH i Hrvatska vojska iznijeli nove informacije o padu helikoptera

Povjerenstvo će koristiti raspoložive resurse sustava domovinske sigurnosti, a američka strana ponudila je svoju pomoć, izvijestio je glavni vojni zrakoplovni istražitelj

Povodom tragične nesreće pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u utorak, 28. siječnja 2020. predstavnici Ministarstva obrane, Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznijeli su nove informacije o padu helikoptera Kiowa Warrior.

Glavni vojni zrakoplovni istražitelj: Temeljna zadaća Povjerenstva je utvrđivanje uzroka nesreće i okolnosti pod kojima se nesreća dogodila

Na čelu Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327 je glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok, koji je izvijestio javnost o radu novoosnovanog Povjerenstva.

Pukovnik Počinok istaknuo je kako je ministar obrane osnovao Povjerenstvo temeljem Pravilnika o istraživanju i izvješćivanju o nesrećama i ostalim događajima ugrožavanja sigurnosti letenja vojnih zrakoplova.

Rekao je da su članovi povjerenstva zrakoplovni istražitelji iz sastava Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet MORH-a te najrelevantniji stručnjaci iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po pitanju održavanja zrakoplova i sigurnosti letenja. “Temeljna zadaća Povjerenstva je utvrđivanje uzroka nesreće i okolnosti pod kojima se nesreća dogodila, donošenje zaključaka i davanje sigurnosnih preporuka za poboljšavanje sigurnosti vojnog letenja te prevenciju ili ublažavanje posljedica sličnih događaja u budućnosti, prije svega za povećanje sigurnosti vojnog letenja”, dodao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj.

“Povjerenstvo će tijekom svojeg rada koristiti sve raspoložive resurse iz sustava domovinske sigurnosti, a ovdje moramo naglasiti kako je američka strana ponudila svoju pomoć što nije isključeno da ćemo i prihvatiti”, rekao je Počinok.

“Odmah nakon osnivanja, Povjerenstvo je započelo s radom kako bi se što ranije utvrdile sve okolnosti ove nesreće”, naglasio je pukovnik Počinok.

MORH i Hrvatska vojska iznijeli nove informacije o padu helikoptera | Foto: HRZ / M. Karačić

Križanec: Duboko smo potreseni ovom tragedijom, sve aktivnosti smanjili smo na najmanju moguću razinu

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec istaknuo je kako je Hrvatska vojska tijekom današnjeg dana bila fokusirana na pružanje potpore članovima obitelji Baturina i Karin te na organizaciju dostojanstvenog ispraćaja hrvatskih pilota.

“U četvrtak u 11 sati je organizirana komemoracija u Narodnom kazalištu u Zadru i posljednji ispraćaj bojnika Klarina na Gradskom groblju u Zadru u 14 sati. Posljednji ispraćaj dragog kolege Baturine bit će u petak u 14 sati u Sinju. Aktivnosti smo smanjili na najmanju moguću mjeru i fokusiramo se na pomoć, razgovor i podizanje morala svim pripadnicima HRZ-a jer smo svi duboko potreseni ovom nesrećom. Ovaj događaj tragičan je za HRZ, ali je nemjerljiva tragedija za obitelji naših poginulih”, rekao je general Križanec.

General Križanec kazao je kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo stupilo u kontakt s američkom vojskom i tvrkom Bell.

“Želimo vidjeti koja bi to bila institucija u Sjedinjenim Američkim Državama koja bi nam mogla dati najadekvatniju pomoć. Dobili smo određene instrukcije kako sačuvati određene dokaze, kako njima rukovati i gdje ih poslati. A na istražiteljskom timu, odnosno na glavnom vojnom zrakoplovnom istražitelju je odluka kada i gdje poslati određene materijalne dokaze i iz njih izvući kvalitetne analize i informacije. Dakle, s tim dokazima HRZ više neće imati doticaja nego vojni zrakoplovni istražitelj”, objasnio je Križenec.

Tuškan: Na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena tri veća dijela olupine helikoptera tehnikom dizanja pomoću zraka i padobrana

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan izvijestio je o detaljima izvlačenja olupine helikoptera te akcije traganja istaknuvši: “Jučer poslijepodne poduzete su intenzivne mjere traganja za jednim nestalim pilotom, za helikopterom i za dijelovima i dokazima koji bi mogli poslužiti u istrazi ove zrakoplovne nesreće. Traganja su provođena na površini, u podmorju i iz zraka. Koristili su se resursi Ministarstva mora i pomorstva, policije i Hrvatske vojske. Jučer poslijepodne je sonarom ribarska inspekcija pretraživala podmorje i nije uočena olupina helikoptera, ali u popodnevnim satima uključeno je autonomno podvodno vozilo Hrvatske ratne mornarice Remus koje je cijelo poslijepodne i noć pretraživalo podmorje sa svojim senzorima i ti podaci su analizirani. Tijekom noći došlo se do nekoliko točaka za koje se pretpostavilo da bi mogli biti ostaci helikoptera u podmorju i izvršen je zaron rano ujutro ronioca Zapovjedništva specijalnih snaga i HRM-a. Ronioci su u prvom zaronu detektirali olupinu helikoptera i uočili tijelo pilota. Nakon toga je u koordinaciji s policijom, dogovoren zaron policijskih ronioca koji su zaronili i izvršili očevid, fiksirali i evidentirali sve dokaze te tijelo pilota izvukli na površinu. Tijelo je prevezeno u Opću bolnicu Šibenik na patologiju. Iza toga su nastavljene mjere i aktivnosti oko vađenja olupine iz podmorja, korišteni su brodovi HRM-a te ronioci HRM-a i ZSS-a”.

Vezano za izvlačenje olupine helikoptera Kiowa, general Tuškan je izvijestio da su tijekom današnjeg dana na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena tri veća dijela olupine helikoptera tehnikom dizanja pomoću zraka i padobrana. “Za danas je ta akcija završena zbog noći, a nastavit će se sutra ujutro te očekujemo da će tijekom sutrašnjeg dana svi dijelovi helikoptera biti izvučeni na površinu”, rekao je general Tuškan dodavši kako je cijela zadaća koordinirana s mjerodavnim službama.

“Cijela zadaća koordinirana je sa svim mjerodavnim službama na čelu sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, policijom, Vojnom policijom i želio bih zahvaliti svim službama koje su pomogle da se nadvlada ova situacija oko nesreće. Hvala policiji, vatrogascima i građanima koji su priskočili u pomoć u najtežim trenucima”, kazao je general Tuškan.