MORH i HV pružili potporu projektu "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH" | Foto: HV

MORH i HV pružili potporu projektu “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH”

MORH ima izrazito visoku stopu poštivanja rodne ravnopravnosti, a zastupljenost žena u cjelokupnom obrambenom resoru iznosi 17,5 posto, poručio je ministar Banožić

U Zagrebu je danas, 20. listopada 2020. godine održana konferencija u povodu početka projekta “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske”. Projekt je financiran sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država i uz podršku veleposlanstva SAD-a u RH, a potporu projektu pružili su Ministarstvo obrane i Oružane snage RH.

Projekt je je od 11 izabranih projekata u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta te će imati izravan utjecaj na Nacionalni akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325(2000) o ženama, miru i sigurnosti srodnih rezolucija UN-a (2019. do 2023.) (NAP II). Izravni korisnici projekta bit će kadeti i ostali sudionici izravnih programa edukacije i osposobljavanja kako bi naučeno primijenili u profesionalnom radu Oružanih snaga.

Na konferenciji su nazočili izaslanik ministra obrane RH načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj NJ.E. William Robert Kohorst, nositeljica projekta državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i predstavnica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Anamarija Tkalčec.

U sklopu konferencije prezentirane su video poruke ministra obrane RH Marija Banožića, načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja, veleposlanika SAD-a Kohorsta, posebne savjetnice načelnika Ureda Nacionalne garde SAD-a brigadne generalice Best, načelnice Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH brigadne generalice Gordane Garašić i pobočnice zapovjednika Ratnog zrakoplovstva Kraljevine Danske satnice Fabricius.

U svojoj je poruci ministar obrane Mario Banožić zahvalio Vladi i veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država na podršci projektu istaknuvši kako je ponosan što može poduprijeti ovaj hvalevrijedan projekt.

“Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem snažno podupire uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane”, rekao je ministar te poručio kako rodna ravnopravnost i jednaka prava za sve pripadnice i pripadnike predstavlja jedan od temeljnih načela našeg rada.

“Ministarstvo obrane može se pohvaliti izrazito visokom stopom poštivanja rodne ravnopravnosti, a zastupljenost žena u cjelokupnom obrambenom resoru uključujući Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane iznosi 17,5 posto”, istaknuo je ministar zaključivši kako je dužnost i obveza Ministarstva obrane nastaviti s radom osnaživanja ravnopravnosti, kao i unaprjeđivanju odnosa kroz obrazovanje.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je kako je ovo iznimno važan prioritet koji Hrvatska dijeli sa svojim saveznicima jer na taj način postajemo učinkovitiji kao vojnici i jačamo naše partnerstvo za sigurnost.

“Pripadnici Hrvatske vojske već niz godina aktivno sudjeluju u mirovnim misijama i operacijama NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda, a tijekom obuke pripremaju se za rad u međunarodnom okružju. Rodna osviještenost je važna kvaliteta koja izravno utječe na provedbu zadaća i operativnu učinkovitost, kao i percepciju vojne organizacije u društvu”, rekao je admiral te podsjetio kako je u Hrvatskoj vojsci danas zaposleno 14,6 posto žena, u međunarodnim operacijama oko šest posto, na dragovoljnom služenju vojnog roka svake godine ih je preko 20 posto, a među kadetima nalazi se 24 posto žena.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH NJ. E. William Robert Kohorst istaknuo je kako je ponosan što može poduprijeti ovaj projekt: “Sjedinjene Američke Države i nadalje podupiru ravnopravno i dinamično sudjelovanje žena u svim društvenim sektorima uključujući i vojsku. SAD dijeli ove važne prioritete s hrvatskim oružanim snagama jer i jedni i drugi tražimo da postanemo učinkovitiji vojni djelatnici i partneri u osiguranju sigurnosti.” Na kraju je zahvalio na osmišljavanju ovog projekta i produbljivanju jakih veza između Hrvatske i SAD-a.

Načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH brigadna generalica Gordana Garašić istaknula je kako je ovaj projekt usmjeren na osnaživanje uloge žena u vojsci i predstavlja jedan od napora u ostvarivanju tog cilja: “Sve veći postotak sudjelovanja žena na dragovoljnom služenju vojnog roka i među kadetima osigurava kritičnu masu iz koje će doći budući vođe”.

Voditeljica projekta Irena Petrijevčanin Vuksanović zahvalila je veleposlanstvu SAD-a i MORH-u naglasivši kako bez sinergije ne bi bilo moguće realizirati ovaj projekt: “Sinergija je ono što nas je ovdje okupilo i nadam se da će projekt rezultirati konkretnim rezultatima”.

MORH i HV pružili potporu projektu “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH” | Foto: HV