MORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih škola | Foto: HRZ

MORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih škola

MORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih škola

Riječ je o drugoj generaciji stipendista učenika srednjih škola zainteresiranih za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” u srijedu 1. prosinca 2021. godine Ministarstvo obrane potpisalo je ugovore o stipendiranju sa četiri učenika četvrtih razreda srednjih škola, budućim stipendistima vojnim pilotima.

Riječ je o novom modelu stipendiranja učenika srednjih škola koji su zainteresirani za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti.

Nakon prijave na javni natječaj za stipendiranje u ožujku ove godine, četiri učenika je uspješno prošlo odabirni postupak za stipendiste-vojne pilote, od psihologijskog ispitivanja i provjere tjelesne spremnosti do liječničkog pregleda i selekcijskog letenja. Time su stekli sve potrebne uvjete kako bi postali stipendisti Ministarstva obrane, odnosno stipendisti-vojni piloti.

Njihov sljedeći korak je prijava polaganja ispita državne mature u skladu s traženim ispitima za smjer Aeronautika, te odabir Fakulteta prometnih znanosti, smjer Aeronautika, modul vojni pilot. Paralelno s prijavom na Fakultet, trebaju se prijaviti i na javni natječaj koji će Ministarstvo obrane raspisati za akademsku godinu 2022./2023. za upis kandidata na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija (3+2) Aeronautika – vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, zajedno s ostalim kandidatima – učenicima 4. razreda srednje škole koji će tek morati prolaziti cijeli odabirni postupak.

Potpisivanju ugovora su, uz obitelj i prijatelje, nazočili i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a Ivan Jušić i voditelj Službe za izobrazbu brigadir Boženko Đevoić.

Brigadni general Križanec zahvalio je roditeljima na povjerenju koje su dali Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, a stipendistima je poručio da zaista trebaju biti ponosni na svoj uspjeh: “Vi ste odabrani među mnogima jer smo upravo u vama prepoznali strast, odgovornost, upornost i skromnost u služenju. Hvala vam što ste se prihvatili izazov. Ono što vam mogu poželjeti je da budete ustrajni, svakodnevno težite savršenstvu i da nikada ne pomislite da ste sami jer je od sada cijelo Hrvatsko zrakoplovstvo uz vas. Iskreno se nadam i da se u istom broju vidimo i na najsvečanijem danu na početku vaše karijere kada budete dobivali svoj letački znak i kada se službeno budete pridružili našem plavom timu”, istaknuo je brigadni general Križanec.

Osamnaestogodišnji Viktor Kokorić, učenik 12. gimnazije u Zagrebu od djetinjstva je sanjao o letenju, ali ideja za pilotiranjem je došla tek u osnovnoj školi. Oduvijek se vidio u zanimanju koje je vezano za zrakoplovstvo. Kaže kako bi za deset godina volio biti pilot borbenog aviona.

“Za vojnog pilota sam se prijavio jer sam zaista od uvijek sanjao biti pilot, zbog čega sam upisao i srednju zrakoplovnu školu u Velikoj Gorici. Kao i moj kolega Viktor, volio bih jednog dana letjeti nadzvučnim avionom” izjavio je Fran Palaić iz Velike Ludine kod Popovače.

“Obožavam adrenalin i oduvijek sam maštao o izazovnom zanimanju, a i zrakoplovi su mi jako zanimljivi”, rekao je Domagoj Haramija, učenik četvrtog razreda gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu i dodaje kako se za deset godina vidi u kabini aviona ili helikoptera.

Davor Boban koji pohađa klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II u Zadru prijavio se za vojnog pilota jer cijeli život sluša i avione i helikoptere kako mu prelijeću iznad kuće u Zadru zbog čega je već u dječjoj dobi počeo maštati o upravljanju zrakoplovom, a obzirom da mu je otac pilot helikoptera, kaže da ga je upravo on i motivirao svojim svakodnevnim zanimljivim iskustvima.

MORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih školaMORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih školaMORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih školaMORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih školaMORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih školaMORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih školaMORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih škola