Foto: MORH / M. Čobanović

Na “Gakovu” i pričuvnici u akciji

“Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a danas nam je vaša pomoć potrebna, pogotovo kada je riječ o pomoći narodu u nevolji”

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga.

Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čine djelatnici i pričuvnici iz 1. pješačke pukovnije (1. PjP), djelatnici Satnije specijalne vojne policije (SSVP)  i Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD). Uz sudjelovanje na vježbi, pripadnici 1. PjP provode i predmobilizacijsku obuku pričuve. Na vježbi na “Gakovu” ukupno sudjeluje 197 aktivnih i pričuvnih pripadnika Hrvatske vojske.

Između ostalih, demonstraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop i drugi.

U sklopu demonstracije prikazani su rad na zapovjednom mjestu te detalji vezani uz obuku pričuvnika. Središnji događaj bio je prikaz operacije osiguranja, obrane, blokiranja i neutralizacije diverzantsko-terorističke skupine. Prema scenariju, obavještajni modul uočio je ubačenu terorističku skupinu. O tome je izvijestio Zapovjedništvo snaga “Sjever” smješteno na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju, koje je izdalo zapovijed zapovjedniku 1. PjP da svojom 1. satnijom izolira teroriste, potisne ih i opkoli ih uz pomoć pješačkog naoružanja te oklopnih vozila i onemogući im bijeg. Onesposobljavanje i uhićenje terorista te neutralizaciju minsko-eksplozivnih sredstava izvršili su pripadnici SSVP-a s pridodanim elementima iz Pukovnije vojne policije.  Na poprište događaja transportirani su vlastitim oklopnim vozilima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u akciji su koristili i službene pse.

Foto: MORH / M. Čobanović

Nakon demonstracije, ministar Krstičević čestitao je svim sudionicima na postignutim rezultatima i pokazanim sposobnostima, izrazivši pritom posebno zadovoljstvo zbog sudjelovanja pričuvnih snaga u vježbi, kao i njihovog golemog odaziva.
“Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a danas nam je vaša pomoć itekako potrebna, pogotovo kada je riječ o pomoći narodu u nevolji. Znanja i vještine koje ćete ovdje osvježiti i naučiti od velikog su nam značaja budući da je ovo prilika za stvaranje sinergije s profesionalnim sastavom. Koncept pričuve gradimo sustavno, od samog početka mandata ove Vlade. Vodimo brigu da ste adekvatno opremljeni tijekom provedbe vježbe, a država je osigurala financijska sredstva za vas i vaše poslodavce zbog vaših dužnosti”, istaknuo je ministar Krstičević, poručivši: “Vi ste dio obitelji Hrvatske vojske, Hrvatska vojska i naš narod računa upravo na vas, pripadnike pričuvnih postrojbi”.

Foto: MORH / M. Čobanović

General Šundov zaključio je da su sudionici pokazali visoku razinu u pripremi, organizaciji i provedbi iznimno zahtjevne vježbe. “Do izražaja je došla koordinacija, koja je vježbu i učinila uspješnom”, dodao je načelnik, najavivši nove stožerne analize vezane uz pričuvu, koja može uz obranu domovine pomoći i civilnim institucijama, pa čak u budućnosti sudjelovati i u međunarodnim misijama.

Pričuvni bojnik Dražen Katić istaknuo je kako se rado odazvao pozivu za sudjelovanjem u obuci i vježbi Velebit 18. Također, izrazio je zadovoljstvo razinom obuke, kao i pristupom njihovih instruktora iz aktivnog sastava.

Pričuvni desetnik Krešimir Končevski rekao je da se na poziv Hrvatske vojske dužan odazvati svatko tko prema Hrvatskoj osjeća odgovornost. Komentirajući vježbu, zaključio je: “Naša odlučnost je velika, dečki su fenomenalno pripremljeni i sretan sam koliko su ozbiljno shvatili svoju zadaću.”

Na 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akcijiNa 'Gakovu' i pričuvnici u akciji