Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite | Foto: Vlada RH/ D. Galić

Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na potpisivanju Ugovora za nabavku protupožarnih zrakoplova

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković potpisao je ugovor s tvrtkom Canadian Commercial Corporation za nabavku vatrogasnih zrakoplova, koje je održano danas, 25. ožujka 2024. u Banskim dvorima u Zagrebu, vrijednih 105 milijuna eura, istaknuo važnim za našu zemlju i njezino jačanje sposobnosti protupožarne zaštite, kazavši kako je Hrvatska jedna od svega 10-ak zemalja u svijetu koje trenutno u okviru svoje flote imaju zrakoplove Canadair.

Istaknuo je da će nabava novih zrakoplova osnažiti države Mediterana te će Europska unija, uz Kanadu i Sjedinjene Američke Države, biti najsnažnija i najsposobnija za borbu protiv požara.

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali su ugovor za nabavku vatrogasnih zrakoplova.

Svečanosti je prisustvovao i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj Jesica Blitt.

Obrativši se nazočnima, predsjednik Vlade je podsjetio kako je Hrvatska vatrogasna zajednica u mandatu ove Vlade podignuta na razinu središnjeg državnog ureda, izdvojivši i novi Zakon o vatrogastvu, te velika financijska ulaganja u hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite.

Podsjetio je i na velike investicije u novu opremu i nova vatrogasna vozila, kao i na izgrađeni centar za trening i edukaciju vatrogasaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je dio projekta prekogranične suradnje između Hrvatske i Italije, dodavši da ga je u rujnu prošle godine posjetila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Svaki zrakoplov vrijedan nešto više od 50 milijuna eura

Poručio je da je današnji događaj važan za Hrvatsku i za njezino jačanje sposobnosti protupožarne zaštite, naglasivši kako je naša zemlja jedna od svega 10-ak država u svijetu koje trenutno u okviru svoje flote imaju zrakoplove Canadair.

Dodao je kako je Hrvatska, zajedno s brojnim drugim državama Europske unije, prije svega Grčkom, Italijom, Španjolskom, Portugalom i Francuskom, radila na nabavi novih zrakoplova, na čemu je zahvalio povjereniku Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janezu Lenarčiču, kazavši kako je odradio sjajan posao u okviru Europske komisije.

Istaknuo je da je broj narudžbi europskih zemalja takav da se kompaniji De Havilland komercijalno isplati pokrenuti novu proizvodnju.

Pohvalio je i znatno veću sposobnost novih zrakoplova, koji će imati kapacitete od po šest tona vode, što će omogućiti brže gašenje požara.

Plenković je kazao i da je svaki zrakoplov vrijedan nešto više od 50 milijuna eura, naglasivši kako su u stopostotnom iznosu financirani europskim sredstvima, čime će se broj hrvatskih zrakoplova povećati sa šest na osam.

Hrvatska važan regionalni akter u borbi protiv požara

Postojećih pet kanadera je kontinuirano u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove, pojasnio je predsjednik Vlade, rekavši da bi ovom nabavkom imali sedam funkcionalnih zrakoplova.

Kazao je kako su hrvatski kanderi relativno mladi s obzirom na starost flote u nekim drugim zemljama, što nas čini, kako je naglasio, ne samo dodatno osnaženima za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, nego i važnim regionalnim akterom.
Dodao je da je Hrvatska svoju sposobnost u borbi protiv požara pokazala mnogo puta pružajući potporu zemljama članicama Europske unije, ali i drugim državama poput Bosne i Hercegovine, Turske i Izraela, posebno istaknuvši požrtvovnost hrvatskih pilota, tehničara i vojnika.

Naglasio je da će nabava novih kanadera osnažiti države Mediterana te će Europska unija, uz Kanadu i Sjedinjene Američke Države, biti najsnažnija i najsposobnija za borbu protiv požara.

Istaknuo je ključnom veliku komplementarnost djelovanja Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vojske, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i svih drugih aktera u brzoj i učinkovitoj zaštiti ljudi i materijalnih dobara.
Rekao je i da su rezultati Hrvatske puno bolji otkad su sve sastavnice domovinske sigurnosti stavljene u funkciju borbe protiv elementarnih nepogoda, dodavši da su ubrzane klimatske promjene tema koja će redovito biti na dnevnom redu kriznog upravljanja svih vlada na razini Europske unije, ali i globalno.

U svibnju isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell

“Zajedno smo krenuli u ovaj višegodišnji proces pregovora i došli do cilja. U razdoblju pred nama očekujemo početak proizvodnje i siguran sam da ćemo time ojačati naše kapacitete i spremnost u borbi protiv požara”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kazao je da se u svibnju očekuje isporuka i dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje, koji će se koristiti za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su europskim sredstvima.

Potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault istaknula je današnje potpisivanje ugovora prekretnicom u odnosima Hrvatske i Kanade.

Veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj Jesica Blitt naglasila je da nabava novih zrakoplova važan korak u jačanju kapaciteta Europske unije za borbu protiv požara, zaštiti života i imovine te očuvanju okoliša.

Povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič istaknuo je da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena.

Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštiteNabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite