Nastavljeno 30. vojno hodočašće u Lourdesu | Foto: MORH/ F. Klen

Nastavljeno 30. vojno hodočašće u Lourdesu

U propovijedi na misi u crkvi sv. Bernardice vojni biskup Jure Bogdan podsjetio je na veliku sveticu, malu Bernardicu

30. vojno hodočašće u Lourdesu u kojem između trideset i pet zemalja sudionica sudjeluju i hrvatski hodočasnici, nastavljeno je u subotu, 25. svibnja 2024. godine, procesijom s kipom Gospe Lourdske i velikim križem sa svijećama.

Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta. Na ovaj način simbolično se obilježio i potvrdio naziv ovogodišnjeg 64. Međunarodnog vojnog hodočašća – “Neka mi dolaze u procesijama”, što je ujedno bila jedna od Gospinih poruka Bernardici.

U sklopu procesije, ispred bazilike Svete krunice održan je i molitveno – glazbeni susret u kojemu je sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

U jutarnjim satima održana je sveta misa koju je predslavio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini msgr. Tomom Vukšićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom i ostalim svećenicima.

U svojoj propovijedi biskup Bogdan govorio je o značenju današnjeg evanđelja, o gospodaru koji svojim slugama dijeli talente, kazavši kako Gospodar iz prispodobe predstavlja Isusa koji dijeli talente dobra.

“Svakomu od nas daje primjerenu mjeru, onoliko koliko možemo i koliko smo kadri”, rekao je biskup te podsjetio na riječi pape Franje kako su Isusova riječ, euharistija i vjera u nebeskog Oca njegova najdragocjenija dobra.

Također, u svojoj propovjedi msgr. Jure Bogdan podsjetio je na malu Bernardicu, veliku sveticu, onu kojoj je Bog, ljudski prosuđujući dao malo talenata, ali koja je svoju vjeru velikodušno darovala drugima: “Koga smo mi ‘zarazili’ vjerom?”

“Ono što čovjeka čini velikim i što preobražava ovaj svijet jest vjera koja djeluje kroz ljubav”, istaknuo je biskup.

Vojni ordinarij zaključujući propovijed pozvao je sve hodočasnike da ozbiljno shvate i prihvate Kristovu poruku te da ne skrivaju svoju vjeru i pripadnost Kristu: “Učinimo da Božji darovi rastu i da se množe”.

U popodnevnim satima održane su sportske igre invalida na kojima su sudjelovali naši hrvatski vojni invalidi, vojni kadeti i policijski polaznici pokazujući na najljepši mogući način snagu zajedništva i iskrene vjere.

Popodnevni dio programa okrunjen je nastupom Orkestra Hrvatske vojske pored mosta preko rijeke Gave koji je privukao veliki broj oduševljenih slušatelja.

Nastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u LourdesuNastavljeno 30. vojno hodočašće u Lourdesu