Nastupni posjet slovenskog veleposlanika u MORH-u | Foto: MORH/ F. Klen

Nastupni posjet slovenskog veleposlanika u MORH-u

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić primio je u Ministarstvu obrane u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije Gašpera Dovžana

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić primio je u petak 9. veljače 2024. godine u Ministarstvu obrane u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije u RH Gašpera Dovžana.

Na sastanku su potvrđeni dobrosusjedski odnosi Hrvatske i Slovenije te odlična obrambena suradnja u svim funkcionalnim područjima, na bilateralnoj i na multilateralnoj razini, u okviru NATO-a i EU-a te regionalnim inicijativama i projektima. Posebno je istaknuta značajna suradnja u području školovanja, obuke i razmjene informacija u upravljanju kriznim stanjima kao i zajedničko sudjelovanje u KFOR-u čime dvije susjedne zemlje zajednički pridonose regionalnoj sigurnosti.

U tom kontekstu ministar Anušić i veleposlanik Dovžan razgovarali su o aktualnim sigurnosnim izazovima s posebnim naglaskom na područje jugoistočne Europe pri čemu su iskazali zabrinutost zbog mogućnosti prelijevanja globalne nestabilnosti uzrokovane ruskim ratom u Ukrajini na ovu regiju.

Ministar Anušić istaknuo je kako je euroatlantska perspektiva regije ključan element za prosperitetnu i sigurnu budućnost ovog područja, za što se Hrvatska snažno i dosljedno zalaže te će tako činiti i dalje.

“Hrvatska je predana izgradnji sigurnosti, stabilnosti i otpornosti područja zapadnog Balkana i svjesni smo važnosti integracije država regije u europske i transatlantske strukture. Mišljenja smo da fokus EU-a i NATO-a mora biti stalno usmjeren na naše neposredno susjedstvo te na izgradnju sigurnog i stabilnog okruženja”, poručio je ministar te zaključio kako čimbenici nestabilnosti s kojima se suočava područje u našoj neposrednoj blizini traže još snažniji angažman Hrvatske i Slovenije.

Slovenski veleposlanik Dovžan zahvalio je hrvatskoj strani na pruženoj pomoći u gašenju požara i otklanjanju posljedica olujnog nevremena u Sloveniji prošle godine, gdje su bili angažirani pripadnici i tehnika Oružanih snaga RH.

Nastupni posjet slovenskog veleposlanika u MORH-uNastupni posjet slovenskog veleposlanika u MORH-uNastupni posjet slovenskog veleposlanika u MORH-uNastupni posjet slovenskog veleposlanika u MORH-u