Natjecanje tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada Gombr-a | Foto: MORH / T. Brandt

Natjecanje tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada GOMBR-a

U konkurenciji oklopno-mehaniziranih posada pobijedila je 1. mb Sokolovi, dok je najbolja tenkovska posada bila iz Tenkovske bojne Kune

Povodom Dana oklopništva Oružanih snaga RH na vojnom poligonu Gašinci u četvrtak, 3. listopada 2019. Gardijska oklopno-mehanizirana brigada organizirala je natjecanje najspremnijih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada GOMBR-a.

Na natjecanju su sudjelovale posade borbenih vozila iz sastava Tenkovske bojne Kune, Oklopne bojne 1. mehanizirane bojne Sokolovi i 2. mehanizirane bojne Pume te pripadnici Logističke brigade Slovenske vojske. Ukupno se natjecalo deset tenkovskih te devet oklopno-mehaniziranih posada.

U konkurenciji oklopno-mehaniziranih posada pobijedila je 1. mb Sokolovi, dok je najbolja tenkovska posada bila iz Tenkovske bojne Kune.

 

Natjecanje tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada Gombr-e | Foto: MORH / T. Brandt

Svečanosti proglašenja pobjednika i obilježavanju Dana oklopništva nazočio je izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH, načelnik Ureda za planiranje brigadni general Denis Tretinjak, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik GOMBR-a brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva snaga Slovenske vojske brigadni general Milan Žurman, zapovjednik brigade Mađarske vojske brigadir Gabor Lorenc, vojni izaslanici te predstavnici civilne vlasti.
 
General Šerić u prigodnom obraćanju sudionicima natjecanja čestitao je Dan oklopništva te se prisjetio velike uloge koje je oklopništvo imalo tijekom Domovinskog rata.

“Pripadnici GOMBR-a već četvrtu godinu Dan oklopništva slave u natjecateljskom duhu. Posebno raduje sudjelovanje pripadnika Slovenske vojske, a nadam se da će nam se iduće godine pridružiti i pripadnici oružanih snaga Mađarske i Bosne i Hercegovine. Pokazali ste vrhunsku obučenost i spremnost. Samo dobro obučene borbene postrojbe jamac su uspjeha”, rekao je general Šerić te dodao kako će se proces modernizacije tenkova nastaviti i u budućnosti.

General Tretinjak istaknuo je kako pripadnici Hrvatske vojske imaju dovoljno snage, znanja i kompetencije te se mogu nositi s brojnim dužnostima i zadaćama izvan domovine, a zadatak je sada osigurati tehnološki razvoj.

“Ove godine vidim značajnu kvalitetu u radu posada, a to se vidi i po vremenu u kojem odrađuju zadane radne točke. Drago mi je vidjeti da je budućnost oklopništva osigurana”, kazao je general Tretinjak te istaknuo kako je ovo natjecanje važno radi jačanja operabilnosti.

Natjecanje tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada Gombr-e | Foto: MORH / T. Brandt

Zahvalnost na pozivu za sudjelovanje u ovom natjecanju iskazao je general Žurman te istaknuo kako se Slovenska vojska rado odaziva pozivu prijateljskih i partnerskih zemalja.

Zapovjednik GOMBR-a general Validžić nagasio je veliku važnost dobro obučenih posada u oklopništvu.

“Moram istaknuti da, kako za vrijeme Domovinskog rata tako i danas, bez obzira na svu tehniku i napredak, u središtu svakog uspjeha oklopnih postrojbi su ljudi. Hrabre, odlučne i dobro obučene borbene posade jedino su jamstvo uspjeha. Stoga odabir, obuka i upravljanje osobljem moraju biti u središtu naše pozornosti”, poručio je general Validžić. Dodao je i kako se nada da će se ovo natjecanje još više proširiti jer je ono, osim na obučavanje posada, orijentirano i na razvoj suradnje, prijateljstva i dostizanje potrebne razine interoperabilnosti.

Zapovjednik oklopne brigade Mađarske vojske Lorenc istaknuo je kako će iduće godine i mađarske posade sudjelovati u natjecanju na vojnom poligonu Gašinci.