Natjecalo se oko 400 pripadnika Borbene grupe Poljska i pripadnika poljskih snaga teritorijalne obrane | Foto: PAO Tim eFP BG-POL

Natjecanje za njemačku značku osposobljenosti

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (eFP – enhanced Forward Presence) sudjelovali su na vojnom natjecanju za Značku osposobljenosti njemačkih oružanih snaga (German Armed Forces Proficiency Badge).

Natjecanje je održano od 13. do 17. prosinca 2021. u vojarni Bemowo Piskie i okolici u Poljskoj u organizaciji Borbene grupe Poljska, a pod stručnim vodstvom pripadnika Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke.

Natjecalo se oko 400 pripadnika Borbene grupe Poljska i pripadnika poljskih snaga teritorijalne obrane. Za njemačku značku natjecalo se 13 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta koji su osvojili pet zlatnih, pet srebrnih i jednu brončanu značku.

„Natjecanje u multinacionalnom okruženju uvijek je izazov i prilika za odmjeravanje međusobnih snaga i jačanje zajedništva među partnerima“, istaknuo je voditelj hrvatskog tima natporučnik Nikola Pek.

Svrha ovakvih natjecanja je demonstracija dostignutih psihofizičkih sposobnosti pojedinaca, jačanje natjecateljskog duha i probijanje vlastitih granica izdržljivosti. Pripadnici hrvatskog kontingenta sudjeluju u skupnim i pojedinačnim natjecanjima unutar Borbene grupe Poljska i pri tome ostvaruju zapažene sportske uspjehe, čime potvrđuju svoju psihofizičku spremnost i borbeni duh.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela: test tjelesnih sposobnosti i test vojnih disciplina. Preduvjet za natjecanje bio je završen CLS i CBRN tečaj, odnosno tečaj iz prve pomoći i osnovni tečaj NBK zaštite. Test tjelesnih sposobnosti (basic fitness test) uključivao je šprint na 110 m, izdržaj u zgibu i trčanje dužine 1 km. Drugi dio natjecanja uključivao je vojne discipline (military training part): instinktivno gađanje pištoljem NATO kalibra 9 mm na 5, 10 i 15 m, plivanje u odori na 100 m te završnu pješačku hodnju s teretom od 15 kg na 6, 9 ili 12 km, ovisno o ranije ostvarenim rezultatima. Sve discipline bile su vremenski ograničene, ali i eliminacijske ukoliko se ne ostvari zadani standard. Naime, tijekom natjecanja svaka pojedina disciplina nosi bodove, a na temelju ukupno ostvarenih rezultata bilo je moguće osvojiti brončanu, srebrnu ili zlatnu značku.

Borbena grupa Poljska, u čijem sastavu je i 8. hrvatski kontingent, integrirana je u sastav 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a čine ju pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine i SAD-a koja je ujedno i vodeća nacija unutar Borbene grupe.

Natjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenostiNatjecanje za njemačku značku osposobljenosti