NATO-ov certifikat kvalitete Čateks

Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić je u Čakovcu uručilo certifikat AQAP predstavnicima tvrtke Čateks | Foto: MORH / D. Vlahović

NATO-ov certifikat kvalitete tvrtki Čateks

Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić je u Čakovcu uručilo certifikat AQAP (Allied Quality Assurance Publications) predstavnicima tvrtke Čateks

Izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske koje je predvodio pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić danas je, 5. studenog 2019., u Čakovcu uručilo certifikat AQAP (Allied Quality Assurance Publications) predstavnicima tvrtke Čateks d.d.

Certifikat AQAP proizlazi iz NATO-ove vojne norme osiguranja kvalitete STANAG 4107 i hrvatske vojne norme osiguranja kvalitete HRVN STANAG 4107. Certifikat, u skladu sa standardima NATO-a, jamči uzajamno državno osiguranje kvalitete i primjenu savezničkih publikacija za osiguranje kvalitete. Iz toga proizlazi da tvrtka koja je vlasnik certifikata svojim proizvodima, uslugama i drugim segmentima poslovanja udovoljava NATO-ovim i hrvatskim vojnim standardima kvalitete.

Pomoćnik ministra obrane Mikulić je zahvalio predstavnicima Čateksa na kontinuiranoj dugogodišnjoj suradnji, koja se najviše očituje u proizvodnji tkanina za odore i drugu opremu hrvatskih vojnika. Naglasio je i da će MORH i dalje pružati potporu razvoju hrvatske obrambene industrije.

Direktor tvrtke Čateks d.d. Davor Sabolić je istaknuo da je stjecanje AQAP-a veliko postignuće za tvrtku i da će biti bitna referencija na budućim međunarodnim tenderima, te dodao da preporučuje svim subjektima hrvatske obrambene industrije da apliciraju za certifikat.

Ovlasti za AQAP certifikaciju u Hrvatskoj temeljem hrvatskih i NATO-ovih dokumenata ima Služba za prijem i kontrolu kvalitete MORH-a. Certifikat se izdaje bez naknade, na rok od tri godine, uz kontinuirani proces nadzora.

AQAP-i se mogu uručiti zainteresiranim proizvođačima iz područja obrane koji nakon provedene implementacije zahtjeva AQAP-a mogu pokrenuti postupak AQAP certifikacije. Dobavljači/proizvođači koji su vlasnici AQAP Certifikata stječu novu sposobnost sudjelovanja na natječajima javne nabave u NATO zemljama, dok MORH ima konstantan uvid u sustav upravljanja kvalitetom takvog dobavljača/proizvođača. Takav poslovni subjekt je pouzdani partner Ministarstva obrane RH u realizaciji potencijalnog ugovora o nabavi proizvoda iz područja obrane.

Sve više hrvatskih proizvođača javlja se na natječaje o javnoj nabavi u NATO zemljama, gdje je često jedan od temeljnih uvjeta AQAP Certifikat. Dosad su izdana tri AQAP Certifikata, dva je dobio proizvođač kaciga i druge zaštitne opreme Šestan-Busch.