Oznaka: Hrvatski bedem 1991.-2021.

Obavijest za građane: Pojačan cestovni promet

Pojačan cestovni promet prema Slunju i Zemuniku zbog dolaska vojne opreme među kojima su vozila Bradley i američki sustav protuzračne obrane “Patriot”

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” od subote, 15. svibnja do srijede, 19. svibnja 2021. godine moguć je pojačan promet na cestama iz smjera Slovenije i Mađarske prema vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju te prema vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Pojačan promet očekuje se zbog transporta vojne opreme i snaga američke i slovenske vojske među kojima su vozila Bradley te američki sustav protuzračne obrane “Patriot” iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command) koji će u okviru vježbe međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21” pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga. Sustav PZO “Patriot” po prvi puta će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske.

Zahvaljujemo građanima na razumijevanju.

Međunarodna vojna vježba “Immediate Response 21” provodit će se u sklopu vježbi “Southern Exercise Portfolio” pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je vježbe “DEFENDER-Europe 21” (DE21) koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe od travnja do početka lipnja 2021. godine.

Pored Republike Hrvatske, vježba se provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

“Immediate Response 21” ujedno je i jedna od vojnih vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.- 2021., niza aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske.